Puterea Ascendentului tău – partea 1

forest-and-road

Poti citi intreaga serie de articole dedicate Ascendentului aici : Partea I , Partea IIPartea a-III-a ,Partea a IV-aPartea a V-a , Partea a VI-a , Partea a VII-a , Partea a VIII-a

Timpul reprezintă cea mai importantă coordonată a vieții noastre umane. El definește începutul și sfârșitul existenței noastre. Fiecare moment de timp, fiecare oră, zi, lună sau an are o anumită caracteristică, o anumită particularitate, un anumit tipar. Fiecare moment de timp este favorabil unor activități și mai puțin favorabil altora. Știm cu toții cât de important este să facem lucrurile la momentul potrivit. Nici mai devreme , nici mai târziu.

Noi, atunci când ne naștem, împrumutăm și ajungem să fim definiți de natura și caracteristicile acelui moment de timp. Calitatea acelui moment de timp se transferă asupra noastră și ne definește caracterul, personalitatea și tendințele evolutive. Astrologia este instrumentul prin care citim aceste influențe și tendințe, astrograma fiind o fotografie a cerului făcută în momentul și locul nașterii noastre.

Din punctul meu de vedere, cel mai important element al unei astrograme îl reprezintă Ascendentul. Scopul acestui articol, de fapt al unei serii de articole care va urma, este de a vă ajuta să întelegeți adevărata natură și putere a propriului Ascendent. 

Ascendentul reprezintă punctul 0 (zero) al existenței noastre. El descrie prima percepție a lumii înconjurătoare în momentul în care ieșim din burta mamei și devenim autonomi. El descrie acea ”PRIMĂ IMPRESIE” care stă la baza tuturor percepțiilor, conștientizărilor și acțiunilor următoare. El descrie impactul nașterii asupra ta, descrie modul în care ai perceput tu această trecere de la un stadiu de viață la altul. 

Semnul zodiacal în care se află Ascendentul descrie această percepție fundamentală a lumii în care trăiești. De exemplu, cei cu Ascendentul în semnul Scorpionului au parte deseori de o naștere mai dificilă, traumatică, mai complicată. Iar prima lor impresie este că această lume îi este ostilă și că, în permanență, trebuie să se apere. 

Tot Ascendentul indică, plecând de la aceea ”PRIMĂ IMPRESIE”, modul în care noi percepem lumea inconjurătoare. Fiecare din noi are un mod diferit de a privi și observa ce se întâmplă în jur. Fiecare se rapoartează altfel la mediul inconjurător.  Unii dintre noi sunt mai reticenți, mai rezervați vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în jur iar alții sunt mult mai curajoși și curioși. Doi oameni privind aceeași imagine vor vedea lucruril diferite, se vor conecta emoțional și mental diferit la ceea ce văd.  Ascendentul descrie acest mod de a vedea lucrurile și de a te conecta la lumea exterioară. 

Această viziune asupra lumii începe să se construiască din momentul în care te naști. Ea apare inainte de a-ți forma un intelect sau un plan emoțional stabil. Este dincolo de minte, inimă și emoție. Este un filtru primordial pe care toți îl avem. El apare în momentul nașterii și ajunge la maturitate în jurul vârstei de 30 de ani. 

Este foarte important să întelegem foarte bine cum funcționează acest filtru pentru că doar în acest fel putem să ne îmbunătățim calitatea vieții. Noi toți îl folosim automat. Lumea noastră există în forma în care Ascendentul o descrie. 

Lumea în care trăim este rezultatul interacțiunii a 4 elemente: Foc, Aer, Apă și Pâmânt. Acest patru elemente semnifică 4 tipare fundamentale de manifestare ale energiei primare. Noi suntem formați din Foc, Aer, Apă și Pământ. Totul în jurul nostru este construit din contopirea acestor elemente.

Fiecare semn zodiacal are la bază unul din cele 4 elemente:
Foc : Berbec, Leu și Săgetător
Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător
Apă: Rac, Scorpion și Pești
Pâmânt: Taur, Fecioară și Capricorn

În aceste mod, putem spune că fiecărui Ascendent îi corespunde un anumit element. Astfel avem Ascendent de Foc, Ascendent de Aer, Ascendent de Apă și Ascendent de Pământ. Fiecare dintre acestea are o viziune diferită asupră lumii înconjurătoare.

Haideți să vedem, pe scurt, care sunt caracteristicile principale ale fiecărui Ascendent.

Ascendentul de Foc (Berbec, Leu sau Săgetător)

Viziunea acestor persoane asupra lumii este una preponderent pozitivă și deschisă către nou și expansiune. Ceea ce e în jurul lor reprezintă o oportunitate de a experimenta și trăi ceva, o oportunitate de a străluci și de a se face remarcat(ă). Curajul este o caracteristică importantă energiei Focului.

Această viziune a fost declanșată de momentul nașterii și ulterior dezvoltată și întărită de influența părinților și a mediului în care s-a dezvoltat persoana respectivă. Nevoia de a străluci poate deriva din dorința foarte puternică a unuia sau amândoi dintre părinți de a te avea ca și copilul lor. Totodată poți prelua foarte ușor din dorințele și nevoiele de expansiune ale lor și vei căuta să-ți depășești condiția socială de la care pleci. 

Calitatea principală a Focului este de a transmuta materia. El reduce materia la tiparul energetic inițial, la lumină și energie pură. Astfel, cei cu Ascendentul de Foc au această abilitate de a transforma tot ceea ce se află în jurul lor.  Cheia elementului FOC este de a învăța să-și dozeze energia, combustibilul. Prea mult FOC și poți arde tot în jurul tău. Prea puțin FOC și ajungi să te stingi. 

Procesul de învățarea a unei persoane cu Ascendent de FOC este de a experimenta, de a se juca cu tot felul de situații în care să-și dea seama de propriile limite. Ei trebuie să se concentreze pe experiență și nu pe obiect/activitate în sine. Ei văd obiectele și oamenii din jur ca și oportunitate de a experimenta și trăi ceva. 

Focul are nevoie de combustibil pentru a arde. Din acest motiv viziunea celor cu Ascendent de FOC este că lumea este o sursă inepuizabilă de combustibil. Și atunci ei pot ajunge să dea foc la tot ceea ce le place. 
Curajul, ca și caracteristică fundamentală a Focului, trebuie cultivat și educat. Ascendentul descrie aceea parte din personalitatea noastră care începe să se formeze din momentul nașterii. Și deseori este o energie pe care noi nu o cunoaștem. Astfel, cineva cu Ascendent de Foc poate avea dificultăți în a fi curajos în propria viață. Cei din jur îl tot imping în față, il forțează iar el se poate simți agresat. Trebuie să înțeleagă faptul că acțiunile părinților au ca scop ca el să-și dezvolte curajul de a fi , curajul de a trăi și străluci.

Citește și continuarea seriei Puterea Ascendentul în care vom aborda relația dintre poziția Soarelui (zodia în care te-ai născut și Ascendent).

Ascendentul de Aer (Gemeni, Balanță sau Vărsător)

Viziunea lor asupra lumii este una abstractă, conceptuală și bazată pe planul mental. Totul ceea ce se întâmplă în jurul lor reprezintă o oportunitate de a comunica, schimba idei și învăța ceva nou. Adaptabilitatea și flexibilitatea sunt 2 caracteristici importante ale elementului AER.

Aerul este peste tot și nu poate fi văzut și incadrat în tipare standard. El circulă liber. Atunci când este închis ermetic începe să miroase. Așa și cei cu Ascendentul de AER au nevoie de libertate de mișcare, de exprimare și cât mai puține limitări și constrângeri. 
Deseori cei care se nasc cu Ascendent de Aer au fost plimbați destul de mult în burta mamei. Sau părinții au comunicat sau studiat foarte mult în toată perioada respectivă. Ideea de mișcare și libertate a fost cumva indusă fătului prin acțiunile mamei și a celor din jurul ei. 

Lumea văzută de un Ascendent de AER este o lume abstractă, a ideilor, a energiei care se mișcă liber. Din acest motiv ei pot descrie foarte bine tot ce se întâmplă în jurul lor dar fără a avea o implicare emoțională. Amplificarea mentalului se face deseori în detrimentului emoționalului. Acest lucru poate semnifica și o răceală din partea părinților. Aceștia îl abordează pe copil la nivel mental, intelectual și uită să pună accent pe trăire, pe simțire. Acest lucru nu înseamnă că persoana cu Ascendent de AER nu simte, nu are emoții. Doar că el văzând in jurul său o lume mentală, rațională nu își dă seama că ceea se simte trebuie manifestat. 

Adaptabilitatea este o caracteristică importantă a Ascendentului de Aer. El se va mula pe tot ceea ce îi oferă exteriorul. Singura condiție este să-și păstreze libertatea de mișcare. Pentru el este normal să spună sau să facă orice atât timp cât nu rămâne blocat, imobilizat.  Lumea pentru ei este o curgere continuă de informații. 

Curiozitatea este o altă caracteristică a Aerului. Ea derivă din nevoia de noi informații și este stimulată de percepția lor asupra lumii. Dacă pentru Ascendentul de FOC lumea este o sursa inepuizabilp de combustibil, pentru Ascendentul de AER lumea este o sursă inepuizabilă de informație și experiențe. Rolul Aerului este de a face legătura între diversele puncte fixe ale lumii, de a ajuta la împrăștierea și dispersarea informației, cunoașterii. 

Citește și continuarea seriei Puterea Ascendentul în care vom aborda relația dintre poziția Soarelui (zodia în care te-ai născut și Ascendent).

Ascendentul de Apă (Rac, Scorpion sau Pești)

Viziunea asupra lumii este una bazată pe emoție, pe simțire și percepție. Tot ceea ce se află în jurul lor generează un impuls, o reacție emoțională. Conexiunea cu mediul înconjurătoare este una personală și intimă. Din acest motiv, persoanele cu Ascendent de Apă au tendința de a fi mai reținute și mai protective. Ele au nevoie de un timp mai mare de adaptare la orice schimbare. 

Cel mai adesea această viziune asupra lumii este rodul unei situații emoționale tensionate din perioada de gestație și/sau în momentul nașterii. Cel mai adesea mama transmite fătului un puternic sentiment de ingrijorare și teamă. Nu este necesar să fie legat strict de copil. Poate fi vorba de cu totul alt subiect. Doar că starea ei se transmite și ii dictează copilului viziunea asupra lumii înconjurătoare.

Apa este emoție, este sensibilitate, senzitivitate dar și teamă, frică. Toate aceste caracteristici formează modul în care văd lumea cei cu Ascendentul de Apă. Dacă cei cu Ascendentul de Foc văd în tot ceea ce se întâmplă o oportunitate de a se manifesta, cei cu Ascendentul de Apă au tendința de a vedea amenințări și pericole în tot ceea ce vine nou spre ei. Primul lor impuls este de a evalua riscul, pericolul pe care îl reprezintă aceea situație sau aceea persoană. 

Este foarte important să nu considerăm sensibilitatea ca fiind un semn de slăbiciune. Apa este cel mai puternic element din cele 4: ea poate stinge Focul, poate bloca sau da o formă concretă Aerului (ceața de exemplu) sau eroda Pământul. Cei cu Ascendentul de Apă sunt foarte puternici. Datorită percepției pe care o au asupa lumii înconjurătoare ei nu sunt conștienți de puterea lor personală. Cel mai adesea ei se percep ca fiind cei slabi, expuși. Dar în realitatea poziția lor este foarte fermă și cu impact puternic asupra celor din jur.

Intuiția derivată din senzitivitate este una din calitățile cele mai puternice ale Apei. Cei cu Ascendentul de Apă simt tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.  Ei percept stările celor din jur, energia locului și a momentului. Problema este că, cel mai adesea, nu fac diferența între ce e al lor și ce e percepție din exterior. Ca urmare ei devin foarte ușor influențabili de către mediul exterior iar starea de echilibru interior este permanent ”atacată”. Este important pentru ei să înțeleagă că nu orice stare pe care o au le aparține. Poate fi ceva împrumutat din exterior. Mai ales atunci când apare brusc o schimbare în starea lor interioară.

Citește și continuarea seriei Puterea Ascendentul în care vom aborda relația dintre poziția Soarelui (zodia în care te-ai născut și Ascendent).

Ascendentul de Pământ (Taur, Fecioară, Capricorn)

Viziunea asupra lumii este una pragmatică în care totul poate fi măsurat, cântărit și evaluat. Lumea este o sumă de obiecte, de lucruri care pot fi observate și utilizate în moduri foarte diferite. 

Această viziune pragmatică asupra mediului inconjurător este deseori rezultatul unor influențe în perioada prenatală în care părinții privesc copilul ce urma să vină ca pe o listă de lucruri de făcut, ca pe o listă de cheltuieli suplimentare sau chiar ca și o nouă resursă care poate fi folosită. Nu are legătură și nu punem la îndoială sentimentele părinților față de copil. Este vorba doar de ceea ce ei transmit la nivel emoțional ca temă principală. 

Persoana cu Ascendent de Pâmânt se va raporta la propria viața ca o listă de activități de efectuat sau ca pe un catalog de resurse de achiziționat/gestionat. Viața este ceva concret care li se întâmplă. Au un talent aparte în a evalua și măsura valoarea oricărui lucru sau oricărei situații/relații cu care se confruntă. Nu este vorba automat de materialism ci de un mecanism de protecție și adaptare la schimbările de mediu. Ei simt instinctiv profitul/pierderea pe care o pot avea în relație cu ceva din exteriorul lor. 

Ascendentul de Pâmânt va căuta o ancorare puternică în această realitate materială a lumii. Este singura perspectivă pe care o are și este educat și format în acest spirit. El trebuie să fie pragmatic pentru a supraviețui. El trebuie să fie util familiei, celor din jur sau propriei persoane. Acest sentiment de utilitate este foarte important pentru cei cu Ascendent de Pâmânt. Ei trebuie să facă sens și să de-a o formă clară propriei vieți. Aici se pot incadra persoane cu un simț artistic foarte bine dezvoltat – mai ales dacă e susținut de restul planetelor din astrogramă. 

Ascendentul de Pâmânt are marea capacitate de a materializa și de a da formă celor mai subtile și fine emoții, trăiri și senzații. Lumea pentru el este un mediu tactil, al volumelor și corpurilor. Este o lume a elementelor, resurselor care pot fi create și combinate pentru a creea ceva nou. Unii își folosesc această capacitate pentru a își construi o situație materială solidă iar alții pentru a deveni creativi și a da naștere la noi obiecte și lucruri, lucrări de artă. Iar alții le pot combina pe amândouă.
Cei cu Ascendentul de Pâmânt au o dificultate în a-și manifesta și exprima sentimentele și emoțiile. Nevoia de a îmbrăca orice simțire într-o formă concretă deseori face ca celălalt să aibă dificultăți să perceapă corect și la justa valoarea ce a transmis Ascendentul de Pâmânt. Deseori manifestarea acestor emoții și trăiri se realizează prin gesturi și nu prin vorbe. 

Citește și continuarea seriei Puterea Ascendentul în care vom aborda relația dintre poziția Soarelui (zodia în care te-ai născut și Ascendent).

Acum, că am terminat de descris pe scurt cele 4 elemente, să luăm un exemplu de cum percepe fiecare același lucru. Priviți, vă rog, imaginea de mai jos pentru câteva minute și încercați să vedeți ce vă atrage și să înțelegeți modul în care percepeți ceea ce vedeți.

Care e prima senzație care v-o oferă această imagine? 

forest-and-road

Iar acum încercați să faceți conexiunea cu elementul în care se află Ascendentul vostru.

Dacă ai Ascendent de Foc ai putea percepe această imagine ca o invitație la acțiune, la plimbare. E foarte posibil să apară un impuls de a te încălzi la soare, de a sta în lumina. Corpul tău simte căldura dată de razele soarelui.Totodată vei căuta să te plasezi pe tine în scena respectivă căutând locul care te potențează la maxim. Ideea de a-ți face un selfi nu ar trebuie să fie foarte deplasată. 

Dacă ai Ascendent de Aer atunci această imagine este o invitație la alergat, la plimbat. Probabil vei observa rapid drumul și vei fi curios să vezi unde duce. Fiecare copac reprezintă o oportunitate de joacă, de experimentat, de învațat. Corpul tău simte vântul care circulă printre copaci. Imaginea pentru tine devine foarte ușor sunet și acțiune.

Dacă ai Ascendent de Apă atunci această imagine îți va trezi un sentiment, o emoție. Poți percepe peisajul ca fiind viu și plin de viață. Te poate face să te simți protejat(ă) sau poate apare teama de a nu te rătăci. Copacii și frunzele sunt percepute ca fiind entității vii și care se supun ciclurilor naturale. Corpul tău poate percepe emoția toamnei și se poate zgribuli ușor. 

Dacă ai Ascendent de Pământ atunci această imagine iți apare ca o sumă de forme și elemente caracterizate de o anumită culoare și vibrație. Impulsul tău poate fi de a merge și atinge copacii, de a culege frunzele de pe jos, de a cântări, evalua și măsura. Corpul tău simte măreția pădurii și poți simți că faci parte din ea. Pământ la Pământ. Totodată te gândești la ce ai putea face practic acolo și cum ar trebui să fii echipat, îmbrăcat.

Cele 4 moduri de percepție descrie sunt doar de suprafață și surprind doar anumite lucruri. Vă recomand să insistați să priviți această imagine și să o analizați prin prisma elementului aflat la Ascendent. 

Este foarte important să înțelegem rolul important pe care Ascendentul îl joacă în viața noastră. Astfel ne putem întelege pe noi dar mai ales îi putem înțelege pe cei din jur. Pentru un părinte consider că este crucial să cunoască în detaliu elementul Ascendentului copilului/copiilor săi. El este parte activă în procesul de formare și cristalizare a acestui Ascendent. 

Voi continua această serie dedicată Ascendentului cu alte articole în care vom privi din alte perspective rolul pe care acesta îl joacă.

Poti citi intreaga serie de articole dedicate Ascendentului aici #puterea-ascendentului

Toate bune,

Dan

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts