Continuăm seria dedicată relației dintre Ascendent și semnul Solar și ne vom concentra pe Ascendentul de Aer. Primele două articole din această serie le puteți citi aici – Partea I , Partea II.
Ascendent de Aer
Soare de Aer
Relație foarte bună între cele două structuri ale personalității individului. Educația și influența exteriorului în perioada de formare rezonează foarte bine cu modul lui de a fi, cu natura sa interioară. Natura sa curioasă și dornică de informații este bine susținută de mediul în care trăiește. Persoana este puternică orientată către nou, comunicare și înțelegerea noțiunilor abstracte. Foarte bun teoretician și are cunoștiințe din foarte multe domenii. Totuși, dacă nu existe alte elemente în harta pentru a-l ancora în realitate, el poate rămâne la un nivel multe prea abstract, superficial și pur teoretic. E genul de persoană care îți poate spune cum se repari ceva dar dacă-l pui efectiv să facă treaba respectivă întâmpină dificultăți. Persoane foarte comunicative. Rolul lor este de primi și distribui informația, indiferent de forma și canalele utilizate.
Dezechilibrul la această combinație este datorat de surplusul de Aer și care duce la împrăștiere, dificultăți de a se concentra pe o singură direcție, nevoie de mișcare continuă precum și tendința de a fi superficial. Crește foarte mult nivelul de stres datorită unei agitații mentale permanente. Excesul de energie mentală se poate face în detrimentul celei emoționale. Persoana are capacitatea de a descrie foarte bine o emoție, dar poate avea dificultăți în a o trăi și simți la un nivel mai profund.
Soare de Foc
Din nou o relație foarte bună între cele două componente ale personalității. Focul interior își găsește un canal foarte bun de manifestare prin intermediul Ascendentului de Aer. Nevoia de afirmare, de a străluci se manifestă cu ușurință în exterior. Persoana degajă căldură și energie. Are capacitatea de a se face remarcată și de a aduce o undă de pozitiv în tot ceea ce face. Poate fi un foarte bun lider și le poate insufla celor din jur curaj și încredere. Persoana este ca focul de tabără care strălucește în noapte și îi încălzește pe toți din jur. Are nevoie de mișcare și libertate dar și de public, de ceilalți.
Dezechilibrul apare fie atunci cand Aerul este în exces , fie în deficit. Atunci când Aerul este în exces iar Focul în deficit atunci persoana are dificultăți în a-și pastra focusul și autenticitatea. Practic Aerul prin forța sa stinge Focul interior. Aceast lucru se poate traduce printr-un impact puternic al părinților sau altcuiva din copilăria copilului care îl duce foarte mult pe mental, pe comunicare excesivă și nu-i oferă timpul pentru a fi el însuși. Poate fi cineva care îl poate critica și care nu-i permite copilului să strălucească. E ca un părinte care vorbește despre lucruri dar fără a le face, fără a-și asuma anumite responsabilități sau fără curajul de a face acele lucruri. Atunci copilul rămâne la un nivel pur teoretic și abstract, având dificultăți în știi cum să fie el. Mai poate fi situația în care copilul este plimbat de colo-colo, fiind nevoit să se adapteze permanent la noi și noi situații. E ca o lumânare pe care o muți permanent. În secunda în care flacăra s-a stabilizat și arde normal deja îi cauți alt loc. Plimbând prea mult lumânarea ai șanse mari ca flacăra să se stingă. Ceva similar se poate întâmpla și cu persoanele care au această combinație.
A doua situație este cea în care Aerul este în deficit iar Focul în exces. De obicei, descrie un copil cu o personalitate foarte puternică și în care părinții sau mediul exterior nu reușesc să-i ofere un cadru optim să se manifeste. Informația (Aerul) la care copilul este expus este mult prea puțină sau de slabă calitate și astfel el să nu aibă posibilitatea de a învăța anumite lucruri de bază legate de comunicare și interacțiune cu ceilalți. Lipsa condițiilor optime face ca adesea acel copil să aibă dificultăți în a-și manifesta la maxim potențialul și talentele. Focul neavând Aer nu se poate dezvolta foarte mult. Așa și persoana respectivă, poate avea un talent, o anumită abilitate dar nu este sprijinit așa cum ar trebuie. Ca și adult el va căuta să recupereze timpul pierdut.
Soare de Apă
Combinația Aer-Apă este una dificilă datorită diferențelor majore dintre cele două elemente. Modul persoanei de a fi, structura sa interioară, este axată pe energia Apei, pe emoție, trăire și simțire. Influențele mediului extern și care îi modelează perspectiva asupra lumii este pe tiparul Aerului: mental, abstract și dinamic. Aerul simbolizează mentalul iar Apa emoționalul. Combinația dintre cele două este întotdeauna dificil de echilibrat și de obicei se realizează în jurul vârstei de 30 de ani.
O persoană cu această combinație trăiește cel mai adesea cu senzația că nimeni nu o înțelege și o cunoaște cu adevărat. Acest lucru se întâmplă pentru că în copilărie nimeni nu a avut răbdare și timp pentru a o ajuta să înteleagă și să exprime ceea ce simte. Ascendentul de Aer indică o influență a părinților axată pe mental, comunicare și dialog dar la un nivel teoretic și fără a se pune accentul pe simțire. Totul trebuia să fie logic, rațional. Poate fi situația în care o fire pur artistică și senzitivă se dezvoltă într-un mediu intelectual și axat pe gândire și judecată rațională. Părinții nu reușeșc să ajungă cu adevărat la copil și nu-și dau seama de nevoile sale reale. Ei încearcă să găsească o explicație logică la orice trăire pe care copilul nu o are. Asta în cazul în care reușesc să-l asculte. Șă nu mă înțelegeți greșit: nu blamez părinții. Este doar o descriere a unor potențile situații care se întâmplă. Este vorba doar de un nivel de compatibilitate și afinitate mai redus. Nu are legătură cu sentimentele ci strict de interacțiunea dintre ei. Totodată, în această combinație, copilul este supus la prea multe schimbări și prea multă instabilitate comparativ cu cât poate suporta fără a se dezechilibra. Copilul își dezvoltă această viziunea asupra lumii a elementului Aer. El va căuta să devină mental, analitic și comunicativ chiar dacă ceea ce simte el este total diferit. Astfel apare senzația că în realitate sunt 2 persoane: una în interior care este extrem de sensibilă și intuitivă și alta la exterior care are tot timpul replică și analizează la rece totul.
Atunci când cele două componente se echilibrează atunci persoana devine expert în analiza și înțelegerea emoțiilor umane. Ea are capacitatea de a pune în cuvinte ceea ce simte. Poate fi un foarte bun vorbitor, scriitor sau terapeut. Sau un foarte bun prieten care empatizează cu tine în timp ce-ți oferă sfaturi excelente.
Dezechilibrul apare atunci când Aerul este mult prea puternic sau Apa este mult prea puternică. În prima variantă, când avem Aer în exces și deficit de Apă, putem asocia persoana respectivă cu o furtună permanentă. Aerul agită permanent Apa. Mentalul extrem de agitat al persoanei nu o lasă pe această să se odihnească, să-și tragă sufletul. Permanent în mișcare, ea nu își acordă suficient timp pentru a se odihni. Apa agitată o face să fie foarte schimbătoare și fluctuantă. Și capricioasă.
În a doua variantă, cu deficit de Aer și exces de Apă, avem varianta mării complet lipsite de valuri. Persoana respectivă se simte complet expusă la tot ceea ce se întâmplă în jurul ei și nu are capacitatea de a se proteja. Lipsa Aerului face ca planul emoțional să devină punct de contact cu tot ce o înconjoară pe persoana respectivă. Răspunsul ei, în loc să fie mental și clculat, este unul emoțional și reactiv. Sunt persoane ușor de rănit și astfel difil de gestionat pentru cei din jur. Atunci când vântul nu bate pe mare, nici un vas cu vele nu se mișcă din port. Același lucru se întâmplă și cu aceste persoane care reușesc cu greu să iasă din zona de confort.
Soare de Pământ
Viziunea pragmatică, nevoia de siguranță, ordine și stabilitate caracterizează natura intimă a acestei persoane. Ea are nevoie de un teren solid și de obiective clare pentru a se putea dezvolta și să-și poată atinge potențialul. Acesta este Soarele de Pământ. Mediul în care s-a născut și se dezvoltă are o cu totul altă coloratură. Este un mediu caracterizat de elementul Aer: dinamic, mental și abstract.
Copilul care se naște cu această combinație are dificultăți de a se adapta la mediul exterior. Prea multă mișcare, prea multe discuții și teorii și mult prea puține lucruri concrete. Părinții nu reușesc să-i ofere acel sentiment de stabilitate și siguranță de care el are nevoie. Lucrurile în jurul copilului se schimbă mult prea des și îl iau prin surprindere. Și nu mă refer la mari schimbări în viața copilului ci la o inconstanță între ce i se spune că va face și ce ajunge să facă efectiv. Cele mai mici abateri de la programul stabilit au un impact puternic asupra copilului. Pământul simbolizează și responsabilitatea și seriozitatea. Aerul reprezintă joaca și mișcarea. Acel copil matur și care dorește să-și asume responsabilitatea se lovește de un mediu în continuă mișcare, teoretic și lipsit de substanță. Copilul îi simte pe cei din jur ca pe niște copii pe care nu se poate baza. Dar copilul invăță și dezvoltă elemetul Aer în interiorul său. Iar primul lucru pe care îl poate dezvolta este rebeliunea sau minciunea. Ele devin scuturi protectoare prin care el răspunde la lipsa de organizare pe care o percepe în exterior. Adultul de mai târziu poate avea dificultăți în a-și atinge obiectivele propuse și se poate trezi deseori atras de tot felul de activități conexe.
Atunci când cele două părți ale personalității sunt în echilibru, persoana respectivă devine un foarte bun strateg și un fin observator al lumii exterioare. El are capacitatea de a înțelege modul în care lumea și lucrurile sunt construite și funcționează. Comunicarea poate fi punctul său forte. Aceasta este susținută de o logică și viziunea pragmatică asupra subiectului.
Dezechilibrul apare atunci când cele unul dintre cele 2 elemente se află în exces.
În prima situație, Aerul poate fi în exces iar Pământul pe deficit. Această situație se aseamănă cu o furtună în deșert. Aerul face ca Pământul să-și piardă soliditatea și forma. Persoana aflată în acest punct de dezechilibru are o mare tendință de împrăștiere și disipare a energiilor. Ea întâmpină dificultăți de concentrare și urmărire a obiectivelor pe care și le propune. Atenția sa este permanent bombardată de foarte multe lucruri noi și interesante.
A doua situație, avem exces de Pământ și deficit de Aer. Aici avem atât imaginea unei carverne inchise aproape ermetic cât și imaginea unui vârf de munte aflat la mare înâlțime și unde aerul este foarte rarefiat. În această situație, persoana devine extrem de rigidă și total absorbită de atingerea propriilor obiective. Comunicarea este redusă la minim, atât cântitativ cât și calitativ. Ea va spune doar ceea ce consideră obligatoriu de spus. Flexibilitatea, mișcarea și adaptarea la nou este mult redusă. Persoana opune rezistență la tot ce vine nou spre ea. Crește nevoia de control. Aerul – mentalul, comunicarea – poate fi folosită doar ca metodă de manipulare.
Vom continua cu Ascendentul de Apă.
#puterea-ascendentului Partea I , Partea II
Toate bune,
Dan