Puterea emoțiilor sau Luna în astrograma natală- partea 1

puterea_lunii_1

Luna, satelitul natural al Pământului, joacă un rol extrem de important în viața noastră de zi cu zi. Ciclurile lunare, de la Lună Nouă la Lună Plină, sunt cunoscute de toată lumea. Luna are și un rol de stabilizator la Pământului. Fără ea, Terra ar avea o rotație mult mai haotică ceea ce ar duce la o cu totul altă sezonalitate a anotimpurilor și a climei .

Și în astrologie, Luna joacă un rol extrem de important. Ea simbolizează energia feminină și este o contrapondere la energia masculină, a Soarelui. Persoanele de sex feminin sunt mult mai puternic reprezentate și influențate de poziția Lunii în harta natală decât bărbații. Cel mai adesea, Luna descrie modul în care o femeie se percepe pe ea însăși.  Luna mai simbolizează planul emoțional, instinctul de conservare, memoria, amintirea și nevoile noastre de bază.

Intenția mea cu acest articol este de a porni un serial dedicat simbolisticii Lunii, similar celui scris despre Puterea Ascendentului. Vom parcurge, pas cu pas toate caracteristicile importante ale Lunii așa cum este ea reflectată în harta ta natală.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să afli unde este poziționată Luna în harta ta natală. Existe mai multe variante. Cea mai simplă este de a intra în contul tău AstroSfaturi – sau îți poti face unul gratuit –   , în secțiunea Contul Meu și vei afla pozițiile planetelor din harta ta natală. Folosind această pagină puteți afla unde se află Luna voastră – exemplu Pești , gradul 9 și casa 7. Este tot ce vă trebuie pe mai departe. Există și opțiunea de a-ți calcula astrograma online folosind fie o aplicație de astrologie, fie un alt site online – de exemplu Astro.com

În continuare vom explora diferitele semnificații și dimensiuni ale energiei Lunare. Luna joacă un rol foarte important în dezvoltarea noastră și transformarea din copil în adult. Ea guvernează primii 7 ani din viața omului și este foarte important modul în care părinții și cei din jur ne ajută să ne dezvoltăm din punct de vedere emoțional, să manifestăm în mod echilibrat energia Lunii. În cadrul analizei pe care o fac pentru copii – Profilul astrologic al copilului tău –  Luna reprezintă un element important și pe care îl analizez în detaliu. Acest lucru îi ajută pe părinți să înțeleagă mai clar modul în care copilul reacționează la mediu și modul în care își exprimă nevoile și emoțiile.

Luna – semnificatoarea nevoilor de bază

În continuarea acestui articol vom discuta depre nevoile noastre de bază așa cum sunt reprezentate de către poziția Lunii. Cu toții ne dorim să fim fericiți, indiferent de forma în care aceasta se manifestă. Primul pas pentru a fi fericiți este să reușim să ne acoperim nevoile de bază, fundamentale.  Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute este extrem de dificil să poți să te concentrezi pe fericirea ta.

Nevoile sunt simple și sunt în legătură cu instinctul de supraviețuire, de ceea ce este strict necesar pentru a trăi, a te menține în viață. Cu toții avem nevoie de oxigen, hrană și apă pentru a trăi. Luna indică acele nevoi non-materiale, acele lucruri care pentru noi, ca oameni, sunt vitale pentru a supraviețui, pentru a ne dezvolta. Nevoile indicate de Lună ne ajută să depășim natura animală, biologică și să pășim către o zonă în care mentalul, gândirea, comunicarea joacă un rol mult mai important.

Lumea în care trăim este construită pe baza a 4 forțe fundamentale: cele 4 elemente – Foc, Aer, Apă și Pământ. Aceste elemente reprezintă arhetipuri fundamentale ale lumii noastre și ele pot fi privite ca fiind ingredientele de bază din care sunt formate restul lucrurilor.

Cele 12 semne zodiacale sunt arhetipuri derivate din cele 4 elemente. Astfel avem:
– semne de Foc: Berbec, Leu și Săgetător
– semne de Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător
– semne de Pământ: Taur, Fecioară și Capricorn
– semne de Apă: Rac, Scorpion și Pești

Plasarea Lunii tale într-un semn anume face ca elementul asociat să reprezintă o nevoie fundamentală pe care o ai.  Ceea ce este foarte important de reținut este că manifestarea Lunii tale poate fi susținută sau blocată de restul elementelor din harta natală. E posibil ca structura personalității tale să nu fie în rezonanță cu planul emoțional. Prin urmare pot apare unele blocaje, tensiuni care generează stări contradictorii și frustrări.

Luna în semne de Foc

Nevoia de validare, de recunoaștere este extrem de importantă. Orice ai face în viața ta, invariabil vei căuta să obții un anumit prestigiu, o anumită recunoaștere a propriilor merite. Ai nevoie să strălucești, să experimentezi și să explorezi viața și lumea. Este foarte important pentru tine să ții cont de aceste lucruri și să nu-ți negi aceste nevoi. Nu vei fi fericit(ă) decât în momentul în care accepți această nevoie de recunoaștere și apreciere. Dacă o negi și nu o manifești conștient vei ajunge să atragi atenția în moduri nedorite și poți dezvolta tot felul de frustrări și reacții emoționale negative. Un copil cu Luna în Foc are nevoie să fie lăudat și apreciat. Dacă cei din jur nu-i oferă aceste lucruri el va cere atenție într-un mod agresiv (plâns, țipat, scene dramatice etc).

Totodată, Luna în semn de Foc indică și nevoia de autenticitate și sinceritate. Aprecierea de care ai nevoie trebuie să fie sinceră și reală. Orice fals este imediat depistat și produce o reacție de respingere. Dacă ai Lună în această poziție este vital să fii sincer(ă) cu tine, să fii autentic(ă) și să nu cauți să obții aprecierea făcând lucruri care nu te reprezintă. Fii TU și lumea îți va sta la picioare. Fii așa cum vrea lumea și toți te vor ignora.

Luna în semn de Foc indică și o nevoie de Soare, lumină și căldură – fizică sau de altă natură. Locurile însorite, luminoase sunt vitale pentru a-ți menține echilibrul interior. Aprinzând o lumânare în locul în care îți petreci timpul poate fi o modalitate rapidă de a te încărca cu energie. Lipsa luminii și a căldurii te poate îmbolnăvi.

Luna în semne de Aer

Comunicarea, mișcarea și interacțiunea cu mediul reprezintă nevoile tale de bază. Relațiile cu cei din jur și partea de socializare sunt foarte importante. Emoțional ai nevoie de ceilalți, nu poți trăi în izolare, retragere. Este important să dialoghezi, să discuți , să schimbi idei cu ceilalți. Ai nevoie de interacțiune, de feedback de la tot ceea ce te înconjoară. Există și o curiozitate foarte puternică care te face să-ți îndrepți atenția către foarte multe lucruri care apar în viața ta. Ține de tine ce faci cu această curiozitate și cum o satisfaci. O poți manifesta către ceva constructiv (studiu, citit, călătorit) sau către activități în care te risipești (ex. bârfă, discuții sterile, inutile).

Este important să nu-ți negi această nevoie de comunicare și dialog. A accepta că ai nevoie de o viață socială echilibrată este vital pentru sănătatea și echilibrul tău. Tu alegi cum îți dezvolți și creezi această viață socială și ce oameni atragi în viața ta.

Nevoia de mișcare este la fel de importantă. Ai nevoie să-ți pui corpul în mișcare, să faci sport și să explorezi în mod constant lumea înconjurătoare. Plimbările sunt un mod eficient de a te liniști și echilibra emoțional. Atunci când stai prea mult timp în casă sau într-un spațiu în care mișcarea îți este limitată devii agitat(ă) și stresat(ă). Nevoia de mișcare include și mersul cu trenul, cu avionul, cu mașina și nu doar mișcare fizică a corpului.

Aerul înseamnă spații deschise. Evită să te blochezi în spații înguste, neaerisite. Pur și simplu îți faci rău și sănătatea ta va avea de suferit. Pot apare imediat probleme de respirație și tot felul de alergii. Învață să respiri corect și să folosești mișcarea ca un mod de a te echilibra.

Luna în semne de Pământ

Planul material, concret este foarte important pentru tine. Nevoile tale sunt în principal legate de corpul tău, de confort, de stabilitate și siguranță (materială). Ai nevoie să simți pâmântul sub picioarele tale și să te centrezi pe lucruri concrete. Tot ceea ce este abstract și non-material poate fi mai dificil de gestionat și nu te satisface. Ai nevoie de obiective clare, bine definite și care să te motiveze.

Contactul fizic, atingerea este foarte importantă. Atunci când ai contact fizic cu o persoană simți că poți să te deschizi, că ai stabilit o conexiune. Dacă este doar verbal parcă ceva lipsește. Este important să accepți această nevoie de a fi fizic în contact cu ceilalți, cu mediul înconjurător. Nu-ți reprima această nevoie. Îmbrățisează-i pe cei dragi și nu te zgârci în a face astfel de gesturi. Relația cu propriul corp este foarte importantă. Nevoile lui sunt vitale pentru buna funcționare a ta.

Există și o nevoie puternică de a construi, de a crea forme clare, vizibile, materiale. Cultivând aceste nevoi poți dezvolta ușor abilități și talente pe zona meșteșugărească sau artistică. Este important să ai pasiuni în care să faci ceva cu mâinile tale.
Luna în semne de Pământ face ca relația cu natura să fie foarte importantă. Este indicat să faci plimbări cât mai dese în natură, să mergi desculț(ă) prin iarbă, să te conectezi la copaci și la plantele din jur. Relația cu obiectele din jurul tău este la fel de valoroasă pentru tine. Prea multe obiecte adunate te pot face să te simți că nu ai aer, că te sufoci. E important să te limitezi la lucrurile cu adevărat importante. Orice exces de proprietate materială îți poate afecta sănătatea. La fel și lipsa unui minim de confort material.

Luna în semne de Apă

Nevoia de siguranță este vitală pentru tine. În orice moment și orice ai face este important să simți că ești protejat(ă) și riscurile sunt gestionabile. Tot ceea ce faci tu în viața ta are la bază această nevoie. Este critic să nu-ți negi această nevoie și să nu crezi că ea te face mai slab(ă). Dimpotrivă, atunci când ți-ai securizat pașii, când ești convinsă că totul e ok ai foarte multă putere interioară și vei reuși lucruri extraordinare. Dar dacă te forțezi, te grăbești și nu îți securizezi pașii pe care îi ai de făcut, te vei trezi într-o situație în care fricile vor căpăta foarte multă putere asupra ta și te pot face să dai înapoi.

Cu Luna în semn de Apă e important să fii blând(ă) cu tine. Evită să te grăbești inutil, să forțezi nota. De fiecare dată ai nevoie de un timp suplimentar pentru a te pregăti, pentru a face ceva. Este în regulă. Acel timp petrecut pentru a-ți liniști fricile îți va da un plus de energie și vitalitate mai târziu.

Relația cu familia și cu neamul este foarte importantă chiar dacă lucrurile sunt armonioase sau conflictuale. Ai nevoie de neam, de familia ta, de rădăcini. Nu lupta cu aceste nevoie pentru că vei ajunge fără putere și fără încredere în tine. Spațiul intim este și el foarte important. E bine să ai locul tău privat, camera ta, banca din parc etc. Construiește-ți, identifică astfel de locuri care te fac să te simți ca acasă. Nu sta în locuri care te fac să te simți agitată.

Luna în semn de Apă te face să fi mult mai senzitivă, intuitivă și să ai o nevoie mai mare de fi în contact cu apa. Marea, lacul, râul, izvorul sunt factori stabilizatori. Adu Apa în viața ta și folosește-te de ea pentru a te echilibra. De cele mai multe ori, un duș, o sesiune de înot te poate repune pe picioare.

Așa cum spuneam mai devreme, Luna noastră poate fi susținută de restul planetelor sau poate fi inhibată. Un astrolog îți poate indica clar ușurința cu care se manifestă energia Lunii tale și cât de ușor poți fi în contact cu nevoile tale. Pentru o analiză personalizată poți apela la serviciile de consiliere Ascella. Dacă studiezi astrologie îți recomand atelierul #14 – Luna stresată în harta natală

Cele 4 elemente pot fi grupate câte 2 în funcție de polaritatea lor: Focul și Aerul sunt Yang (proactive) iar Apa și Pământul sunt Yin (pasive).

Luna în semne Yang (Foc, Aer)

Este foarte important ca tu să-ți satisfaci în mod direct nevoile pe care le ai. Nu aștepta ca ele să fie bifate din exterior pentru că te vor nemulțumi. Ai nevoie de atenție, de apreciere? Fă ceva care să-ți aducă validarea necesară. Nu aștepta să primești întâi Oscarul și pe urmă să faci filmul. Ai nevoie de comunicare, de mișcare? Pune mâna pe telefon și sună, invită lumea la o cafea. Nu aștepta să fi sunată. Ai nevoie de mișcare? Îmbracă-te și plimbă-te.
Luna în semne Yang arată o nevoie de a-ți crea singură oportunitățile. Nu aștepta prea mult momentul potrivit. Generează-l. Du-te acolo unde poți obține ceea ce ai nevoie. Rămânând pasiv(ă) vei deveni rapid frustrat(ă) și nemulțumit(ă).

Luna în semne Yin (Apă, Pământ)

Este important să aștepți momentul potrivit pentru a acționa, pentru a obține ceea ce dorești. Nu forța și nu grăbi lucrurile. Dar această așteptare nu înseamnă pasivitate totală ci una strategică. Folosește-te de puterea imaginației și a intenției pentru a atrage spre tine ceea ce ai nevoie. Lucrează activ la pregătirea terenului, la crearea cadrului pentru ca nevoia ta să fie satisfăcută. Ai nevoie de suport emoțional din partea celorlalți? Nu alerga dupa ei. Organizează o petrecere, o întâlnire la un ceai și lansează invitațiile. O să vină exact persoanele care te pot ajuta. Nu-i alege tu pe ceilalți ci doar creează condițiile pentru cine trebuie să apară.

Cele 12 semne zodiacale pot fi grupate plecând de la principiul triplicității. Astfel avem 3 grupe a câte 4 semne:
– Cardinale (Berbec, Rac, Balanță, Capricorn)
– Fixe (Taur, Leu, Scorpion, Vărsător)
– Mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător, Pești)

Luna în semne Cardinale

Există o puternică nevoie de a începe lucrurile, de a iniția proiecte. De fiecare dată când apare ideea de start, de un nou început simți că ești împlinit(ă) și mulțumit(ă). Prin urmare, începe cât mai des lucruri noi. Secretul este de a te centra pe proiecte care se pot implementa rapid. Sau dacă este un proiect mare sparge-l în subproiecte și astfel vei avea senzația unui nou început la fiecare etapă. Adu energia ”noului” în mod constant în viața ta. O sugestie ar fi ca în fiecare săptămână sau lună să faci ceva cu totul nou. Astfel vei putea să fi constant(ă) în rutina zilnică.

Luna în semne Fixe

Nevoia de rutină este foarte importantă. Activitățile repetitive te fac să te simți echilibrat(ă) și îți conferă un plus de siguranță și încredere. Prin urmare, evită să te implici în acele proiecte volatile, schimbătoare ci centrează-te pe cele care sunt de durată și în care poți crește constant. Atunci când apare schimbarea în mod brusc poți simți că nu mai ai aer iar echilibrul tău emoțional se rupe. Securizează și pregătește fiecare schimbare. Ideea este de a nu rămâne la infinit pe ceea ce faci pentru că vei ajunge să fi pe minus, să fi în pierdere. Trebuie să ști când să te oprești din ceea ce faci.

Luna în semne Mutabile

Schimbarea, trecerea de la o etapă la altă, de la o fază la alta sunt momente în care te simți bine și-ți dau energie, ești motivat. Atunci când faci mai multe lucruri deodată și nu acționezi liniar emoționalul tău se simte foarte bine. Ideea este de a nu te împrăștia, de a nu te pierde în foarte multe direcții. Menține focusul pe ceea ce este cu adevărat important în viața ta dar fără a te limita doar la acele lucruri. Dă voie oamenilor și lucrurilor să vină și să plece din viața ta și nu te bloca în ele. Ai o nevoie foarte puternică de schimbare, de învățare și acumulare de experiențe, de transformare permanentă. Dacă stai prea mult într-un loc sau într-o situație, gradul tău de satisfacție scade.

Până acum am analizat nevoile noastre așa cum derivă din semnificația Lunii natale. Sper ca informațiile prezentate să te ajute să te cunoști mai bine și să fi mai fericit(ă). În episodul următor vom discuta despre modul în care ne exprimăm emoțiile și trăirile interioare.

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să fi informat(ă) când mai public ceva nou te poți abona la newsletter-ul Ascella . Dacă vrei să înveți astrologie, cursurile online Ascella îți stau la dispoziție

Zi bună,
Dan

Total
0
Shares
Related Posts