Autosugestia , un instrument puternic la indemana fiecaruia

Autosugestie

Iarna…frig afara…la un moment dat incepi sa stranuti si iti curge nasul…”Of…cred ca am racit!”
La serviciu…pe langa treburile zilnice mai trebuie sa faci o serie de rapoarte si analize… lucrurile incep sa se aglomereze “Vai cata treaba am! Nu o sa pot termina la timp!” , “Nici nu-mi vad capul de treburi!”

Zi de zi, minut de minut noi purtam un dialog interior. Noi vorbim cu noi insine si ne exprimam parerea despre situatiile si experientele din fiecare moment.  In fiecare moment noi , prin intermediul gandirii, ne sugestionam si ne imprimam o anumita directie. Practic ceea ce percepem noi realitatea este doar perspectiva pe care o avem asupra unui lucruri sau entitati. Foarte cunoscut este expresia cu paharul pe jumatate plin ..sau pe jumatate gol. Adevarul e acelasi dar perspectiva este diferita.

Acest dialog din pacate de cele mai multe ori creaza un zgomot de fond care ne oboseste si ne programeaza in sens negativ. Practic noi nu avem un control asupra gandurilor noastre. Meditatia si alte tehnici si metode spirituale au ca obiectiv calmarea gandurilor si linistirea mintii.

Ei bine…noi putem invata sa ne folosim in mod constient de puterea mintii noastre folosind autosugestia. Noi avem capacitatea de a induce anumite ganduri pozitive in mintea noastra astfel incat sa ne directionam energia pentru a atinge un anumit scop. Autosugestia este o metoda extrem de simpla , la indemana fiecaruia. Problema este ca pentru a obtine rezultate palpabile trebuie sa perseverezi.

Dar ce este autosugestia si cum pot practica?
Simplu: prin repetarea continua a unor cuvinte sau fraze noi putem sa ne modificam fluxul gandurilor. Repetarea zi de zi pe un anumit interval de timp face ca mintea noastra sa accepte acele afirmatii si sa le integreze in modul noastru de a fi …si de a ne directiona spre obtinerea acelor lucruri sau stari. Probabil multi ati vazut filmul ‘The Secret’ (Secretul). Principiul este acelasi..doar ca in film avem parte de versiunea americana si destul de materialista.

Eu practic autosugestia de vreo 15 ani. Am folosit-o cand eram la scoala pentru a invata mai usor si a memora mai bine. Impreuna cu exercitii de vizualizare mi-am imbunatatit considerabil jocul de baschet. Sau am lucrat pentru a deveni mai calm si echilibrat de-a lungul zilei. Va pot spune ca autosugestia functioneaza si chiar este foarte eficienta. In cadrul acestui articol am sa va impartasesc modul in care eu ma utilizez de autosugestie. Exista multe alte metode si tehnici asemanatoare si toate au in comun acelasi lucru.

Exercitiile de autosugestie se fac dimineata dupa trezire. Nu chiar imediat dupa ce v-ati trezit dar e bine inainte de a lua micul dejun. Mesajul indus prin autosugestie trebuie sa fie:
– pozitiv
– concis
– realizabil

Pozitiv inseamna sa contina doar afirmatii si nu negatii.
De exemplu daca doriti ca pe parcursul zilei sa fiti mai calm(a) mesajul ar trebui sa fie “Astazi voi fi calm(a) si relaxat(a)!” si nu de genul “Astazi nu ma voi enerva!”. Focalizati-va pe ceea ce vreti sa obtineti nu pe ceea ce vreti sa evitati.

Concis: mesajul trebuie sa fie scurt si clar. Nu trebuie sa folosit texte lungi. Parerea mea este sa folositi maximum 10 cuvinte.

Realizabil: ceea ce doriti sa fie schimbat poate fi realizabil. Nu va asteptati la minuni! Cel putin nu la inceput pentru ca mintea voastra nu este pregatita si antrenata. Daca dvs veti dori sa castigati la loto 1 milion de EUR atunci s-ar putea sa fie nevoie mai mult decat autosugestia. Nu spun ca e imposibil sa obtii rezultate de acest gen…dar trebuie sa ajungi la un anumit nivel de pregatire. Un mesaj mai realizabil ar fi “In decurs de 1 an voi castiga cu xxx mai multi bani!”.

Ceea ce trebuie sa retineti legat de aceste mesaje este ca ele atunci cand se vor activa vor crea oportunitati si nu neaparat lucruri sigure. In exemplul legat de bani cu siguranta ca in decurs de 1 an veti avea ocazia de a castiga mai multi bani: dar veti fi pregatit(a)? Veti accepta aceea provocare?Poate ca implica parasire a domiciului actual sau o schimbare radicala de profesie. Modul de manifestare a acestor lucruri este foarte diferit. Si trebuie sa fiti atenti la ceea ce va doriti. Eu am facut un astfel de experiment si timp de 2-3 luni am practicat un exercitiu de autosugestie in care mesajul era ca in decurs de un anumit timp sa ajung la un anumit nivel al veniturilor. Era un nivel mai ridicat pt ca am vrut sa testez limitele acestei metode. Bineinteles ca nu am reusit sa ajung acolo…dar in decurs de cateva luni am avut ocazia de a-mi gasi un loc de munca bine platit si care m-a adus mai aproape de acel deziderat.

Sfatul meu este sa incepeti prin a va antrena in autosugestie prin folosirea unor afirmatii simple, pozitive si care sa se refere la atitudinea voastra de zi cu zi. Pe urma pe masura ce va antrenati si perseverati puteti sa va folosit puterea dobandita pentru a schimba lucruri mai importante. Practic puteti ajunge ca prin autosugestie sa rezolvati anumite probleme de natura medicala sau sa va alinati durerile. Autosugestia este excelenta si pentru insomnii.

Pasii pentru a face aceste exercitii ar fi urmatorii – cei pe care ii recomand din practica personala:
1. Definiti clar mesajul. Exemplu “Astazi voi avea o zi excelenta. Voi fi calm si relaxat” – mesajul cu care imi incep eu ziua.
2. Faceti-va o obisnuinta din a repeta acest mesaj in fiecare dimineata. Atunci cand repetati trebuie sa o faceti cu incredere si hotare. Trebuie sa credeti ceea ce spuneti. La inceput e mai greu. Dar pe urma va fi mai usor. Eu recomand repetarea de 7 ori a acestei mesajului. Puteti repeta de mai multe ori – dar decat de 100 de ori mecanic mai bine de 7 ori si bine.
3. Faceti acest exercitiu in fiecare dimineata. In functie de mesaj el poate fi pe o perioada definita sau permanent.
4. Inainte de a face exercitiul respirati adanc de cateva ori pentru a va relaxa.
5. Ar fi bine sa tineti un jurnal/calendar in care sa notati momentele in care ati facut exercitiile si sa notati efectele.

Dupa 1-2 luni de practica perseverenta veti putea face exercitii de autosugestie si in timpul zilei si cu un scop mai precis. De memorare mai usoara a unui text, de obtinerea unor rezultate mai bune la un interviu, discutie sau sedinta etc.

Chiar daca sunt zile in care uitati sa faceti acest exercitiu reveniti pentru ca nimic nu se pierde. Puteti relua in orice moment de unde ati ramas.

Pentru cei curiosi si care vor sa testeze pot face urmatorul exercitiu de autosugestie: Inainte de culcare repetati de 7 ori “Maine dimineata ma voi trezi la ora 4:00am”. Fiti perseverent cateva zile si o sa vedeti cum la un moment dat va veti trezi cu noaptea in cap 🙂

Fiecare din noi are un anumit grad de autosugestionare. Unora le este foarte usor sa se programeze iar altora mai dificil. Dar toti avem aceasta capacitatea de a ne programa mintea si viata.

Retineti ca in viata lucrurile sunt simple si ceea ce conteaza este perseverenta! Repetati zilnic si veti obtine rezultate care o sa va uimeasca.

Si nu uitati ca cel mai important lucru in viata este atitudinea

Daca doriti sa faceti acest exercitiu si nu sunteti sigur daca procedati corect puteti folosi rubrica de comentarii. Am sa incerc sa va raspund in masura timpului disponibil.

Dan

(foto credits AlicePopkorn)
Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts