Puterea Ascendentului Tău – partea 4 – Ascendent de Apă

ascendent4

Ascendentul de Apă in relație cu celelalte elemente

Continuăm seria dedicată relației dintre Ascendent și semnul Solar și ne vom concentra pe Ascendentul de Apă. Primele două articole din această serie le puteți citi aici – Partea I , Partea II, Partea a-III-a 

Ascendent de Apă

Soare de Apă

Această dublă manifestare a elementului Apă indică o persoană extrem de senzitivă, sensibilă și talentată. Este foarte empatică și percepe foarte bine care sunt emoțiile și trăirile celor din jur. Ea simte foarte bine energia unui loc, a unui moment sau a unui grup. Persoana este foarte intuitivă și capabilă să surprindă lucruri care scapă atenției celorlalți. Mediul exterior în care s-a dezvoltat a rezonat foarte puternic cu natura sa interioară. Viziunea ei asupra vieții este una axată pe trăire și emoțional. Părinții și evenimentele din copilărie i-au oferit din plin ocazii în care să-și poată manifesta personalitatea.

Din punctul meu de vedere, această combinație de Ascendent și Soare de Apă este una dintre cele mai dificile. În primul rând, acet surplus de Apă face ca persoana să devină extrem de subiectivă în a discerne ceea ce se întâmplă în propria-i viață. Ea percepe foarte bine emoțiile și trăirile celor din jur dar are dificultăți în a face diferență între ce simte ea și ce a perceput la ceilalți. Persoana este ca un burete care absoarbe orice emoție din exterior și o face parte integrantă a propriei sale lumi.  Acest lucru se întâmplă la un mod inconștient și fără ca persoana macar să conștientizeze transferul emoțional. Ca și exemplu, putem discuta de situația în care persoana cu Soare-Ascendent de Apă se află într-o dispoziție bună și se întâlnește cu cineva care trist sau supărat. Chiar dacă contactul este foarte redus, persoana cu Soare-Ascendent în Apă are sanșe mari să devină supărată sau tristă. Ea a simțit starea celeilalte persoane, s-a conectat la ea și a făcut transfer emoțional. Ce a conștientizat ea este doar faptul că buna dispoziție ea dispărut și fără un motiv anume se simte tristă sau supărată. Sfatul meu pentru cei cu această combinație: atunci când apar schimbări în starea voastră întrebați-vă dacă aceea emoție vă aparține sau nu, dacă există o cauză directă a ceea ce simțiți. Dacă nu reușiți să legați starea voastră de ceva anume care s-o fi declanșat înseamnă că ați preluat-o. Si atunci nu aveți nici un motiv de a continua să vă simțiți tristă sau supărată. În momentul în care conștientizați că emoția respectivă nu vă aparține o să puteți foarte ușor să o dați la o parte. Altfel o îmbrățișați total. Același transfer se întâmplă și atunci când vă aflați într-un loc încărcat emoțional. E bine să învățați să vă asculați corpul și să plecați de acolo. 

O altă dificultate a acestei combinații este dată de nivelul ridicat de frici și temeri. Copilul cu această combinație este unul foarte sensibil și cu o nevoie foarte mare de securitate și siguranță. Ascendentul de Apă indică deseori părinți care îi transferă copilului foarte mult din propriile frici și temeri. Nu e suficient că acel copil este preocupat excesiv de propria siguranță. Mai vine și mama sau tatăl și-și manifesta extrema ingrijorare ca odrasla lor să fie în siguranță și să aibă grijă cu cine vorbește, unde se duce, ce mânancă etc. 

Tema fundamentală a celor cu Ascendent și Soare de Apă este că trebuie să invețe să lucreze cu emoțiile lor și să evite să pice sub dominația completă a acestora. 

Soare de Pământ

Combinația dintre cele două elemente este una bună și descrie o persoană înzestrată cu talentul de a îmbrăca în emoție și sensibilitate lucruri foarte concrete și materiale. Este asemănător unui olar care dă viață lutului transformându-l într-o poveste sau un obiect purtător de mesaj.

Structura interioară a persoanei este una orientată către pragmatism, concret, palpabil. Există o nevoie de a măsura și cântări lumea înconjurătoare. Ascedentul de Apă aduce partea de emoție, sensibilitate și senzitivate care poate lipsi Pământului. O astfel de persoană are capacitatea de a descrie într-un mod foarte plastic și concret cele mai subtile emoții și trăiri. Pentru ea, emoțiile și sentimentele au formă, au gust și structura. Foarte adesea sunt persoane talentate și cu un simt artistic dezvoltat. Totodată pot fi și persoane care un puternic instinct material și financiar. 

Dezechilibrul apare atunci când cele unul dintre cele 2 elemente va fi in exces și va căuta să-l domine pe celălalt. În prima situație, atunci când Apa este în exces și Pământul în deficit, avem situația unei persoane care în copilărie și în relație cu părinții a fost copleșit de emoția transmisă, de eterna preocupare și îngrijorare care i-a fost arătată. Când e prea multă Apă, Pâmântul devine noroi și își pierde stabilitatea și forma. Așa se întâmplă și cu aceste persoane. Ele se dezvoltă într-un mediu inundat de trăiri, frici și emoție. Este prea mult pentru ei si nu reușeșc să-și mențină structura interioară. Practic personalitatea lor se dizolvă sub influența părinților și a experiențelor din prima parte a vieții. Soluția ar fi să stea la Soare pentru ca Apa să se evapore și ei să-și recapete soliditatea. Asta înseamnă, să se inconjoare de persoane cu marcaj de Foc care au capacitatea de a le reda curajul și puterea de a fi ei însăși.

Al doilea tip de dezechibru apare atunci când Pământul este în exces iar Apa în deficit. Avem aici situația unui copil cu o structura interioară rigidă și o personalitate puternică care ajunge să-i perceapă pe cei din jur mult prea slabi și emotivi. Astfel ajunge să-i domine și ajunge să perceapă emoțiile ca fiind un punct de slăbiciune. Emoțiilor acestora, Apa lor, este închisă ermetic în interiorul lor și întâmpină dificultăți în a fi sensibili în exprimare. Ei sunt foarte sensibili în relațiile cu cei din jur. Atunci când sunt situații tensionate, Apa din interior se agită și îi conferă o stare de tumult interior și pe care nu știe să-l rezolve. Soluția constă în a găsi aceea modalitate de exprimare a emoțiile și trăirilor. Dezvoltarea laturii artistice este o direcție foarte bună.

Soare de Foc

Această combinație este din start foarte dificilă și de obicei durează ceva ani până persoana ajunge la un anumit echilibru. Dar atunci când se ajunge la acel punct de echilibru, persoana dezvoltă o serie de abilități extraordinare și care o ajută să-i ajute cu adevărat pe ceilalați. Focul interior susținut de Apa exterioară o ajută să poate manifesta curajul și bucuria de a trăi într-o formă plină de emoție și căldură. Pot deveni persoane cu carismatice și cu o puternică fortă de atracție. Ei pot deveni Focul Viu descris ca lumina care i-a forma focului care încălzește dar nu arde. Ei vor deveni centrul în jurul căruia vor orbita toți cei din jur.

Dezechilibrul apare atunci când unul dintre elemente se află în exces. În primul caz avem Focul în exces iar Apa în deficit. Practic, Focul evaporă Apa.  Aceea persoană neagă tot ceea ce a primit ca educație și influențe de la părinți și din copilărie. Este foate posibil ca părinții să fi exprimat doar latura negativă a Apei: teamă și îngrijorare excesivă. Ce va face copilul? Va fi bine? Nu-l putem lăsa de capul lui. El nu e în stare să se descurce. Focul interior al copilului va respinge toate aceste lucruri și îl va transforma într-o persoană furioasă care va respinge orice emoție care vine spre el. El va arde orice tendință spre sensibilitate și va întâmpina dificultăți în a relaționa la nivel emoțional cu cei din jur. Apa apare în viața lui în mod constant dar el o va evapora și nu o va lăsa se se manifeste. El nu-și va accepta propriile frici și limitări. Va fi ingrijorat și preocupat dar într-un mod agresiv și furios. Soluția constă în a gândi mai puțin și a simți mai mult. Gândirea este o acțiune a elementului Aer. Iar Aerul este combustibil pentru Foc. Dezvoltarea laturii artistice este și ea o direcție potrivită. 

Cealaltă situație de dezechilibru apare atunci când Apa este în exces iar Focul în deficit. În această situație mediul exterior în care s-a dezvoltat copilul a fost atât de puternic emoțional încât i-a stins aproape complet focul interior. Deseori poate fi situația în care copilul primește o iubire sufocantă în care părinții nu-l lasă deloc să-și dezvolte propria personalitate. Părinții pot transfera copilului foarte mult din propriile frici. Poate fi întâlnită situația în care unul din părinți a avut o traumă legată de pierderea cuiva drag iar acum proiectează această frică asupra copilului. Sau apare situația în care copilul are un frate sau o sora mai mare iar părinții simt că au eșuat cu acesta și acum își centrează întreaga atenție asupra celui mai mic. Mai pot fi și situații în care copilul să fi martorul unor scene sau momente dure și acel moment să fie atât de puternic încât să-i inhibe Focul interior. Apa în exces stinge Focul. Persoana se va simți lipsită de curaj și de forță. El simte că este la cheremul celorlalți și nu se poate desprinde de ei. Soluția constă în a activa elementul Aer care să-i alimenteze Focul. Asta înseamnă citit, studiat, sport, comunicare. Este opus ca la dezechilibrul anterior. Aici persoana trebuie să gândească mai mult și să simtă mai puțin.

Soare de Aer

Și această combinație este una dificil de echilibrat și pus în valoare. Structura interioară de tipologia Aerului își găsește mai dificil o cale de manifestare prin intermediul Ascendentului de Apă. Din acest motiv, echilibrul dintre cele 2 elemente este obținut cam dupa vârsta de 30 de ani. Atunci când Apa și Aerul sunt dozate perfect, persoana devine un foarte bun prieten, profesor, psiholog și cunoscător al naturii umane. Ea are capacitatea de a exprima într-un limbaj emoțional, artistic aspecte abstracte ale realității. Totodată ea poate descrie și analiza foarte clar și structurat tot ceea ce înseamnă emoție, trăiere și senzație.

Dezechilibrul apare fie atunci când Apa este în exces , fie atunci când Aerul este în exces. În prima situație, Apa are tendința de a îngreuna Aerul astfel încât acesta își pierde din flexibilitate, adaptabilitate și curiozitate. Se formează ceața. Este situația copilului a cărui dorință de experimentare și studiu este anihilată de grijile și fricile părinților sau a altor condiții de mediu.  Apa în exces înseamnă mult prea multă emoție și mult prea multă teamă în viața copilului. El nu este lăsat să facă lucruri, să circule așa cum își dorește datorită temerilor parinților ca acesta să nu pățească ceva. Mai poate fi și situația în care unul dintre părinți are o structura extrem de emotivă și temătoare și care nu reacționează la nici un fel de stimul mental și la nici un fel de dialog bazat pe logică și rațiune. Copilului îi este astfel blocată personalitatea și devine la rândul său agitat, stresat, temător. El are tendința de a stagna în viața chiar dacă dorește să schimbe anumite lucrurile. Sfatul meu este de a se inconjura de elementul Foc care să-i dea căldură și curaj. Focul îl poate obține de la prieteni sau parteneri care au acest marcaj.

A doua situație în care apare dezechilibrul este cea în care Aerul este în exces iar Apa deficitară. În acest caz, poate fi situația unui copil care respinge tot ce înseamnă emoție și trăire. Acest lucru se întâmplă deoarece el a beneficiat de o energia slabă a Apei. Este tipologia unui copil cu părinți care sunt temători, permanent ingrijorați și foarte sensibili dar cu o voință slabă. Sunt genul de părinți care nu reușeșc să se impună în fața copilului, nu reușeșc să-i impună limite și să-i dea o direcție. Atunci copilul își manifestă excesiv natura sa interioră a elementului Aer și devine independent și face ce vrea. Doar că Apa există în el. Doar că are o reacție de respingere și astfel poate reacționa foarte mental și chiar dur atunci când cineva se apropie de el și îi activează emoțiile. Este sensibil dar respinge sensibilitatea. Discută și analizează tot ce simte dar întâmpină dificultăți în a se lăsa dus de ceea ce simte. Soluția constă în a atrage elementul Pământ care să formeze un scut protector pentru Apă și să direcționeze Aerul către ceva constructiv.

Vom continua serialul cu Ascendentul de Pământ.

#puterea-ascendentului Partea I , Partea II , Partea III

Toate bune,
Dan

Abonează-te la newsletter-ul Ascella pentru a primi norificări privind ultimele articole postate. 
 

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply
Related Posts