Mercur retrograd sau când dracul nu e așa de negru

mercur_retrograd_astrologie

În ultimii ani, povestea lui Mercur retrograd a explodat și a ajuns o temă ”călărită” de mass media. A devenit astfel un nou bau-bau și deseori îmbracă haine apocaliptice. Rețeta e clasică: se ia un sâmbure de adevăr și se construiește o poveste fantastică, ireală și cu priză la public.

Intenția mea cu acest articol este de a face puțină lumină în acest subiect legat de Mercur retrograd.

Mișcarea retrogradă este o mișcare aparentă, un fel de ”iluzie” optică. Privind pe cer se observă că Mercur ar merge invers în anumite perioade ale anului. În realitate Mercur nu-și schimbă direcția niciodată. Iluzia apare datorită faptului că atât Pământul cât și Mercur se rotesc în jurul Soarelui și nu Mercur în jurul Pământului. Mișcarea retrogradă este similară cu situația în care o mașină depășește în mers alt automobil. Dacă ești în mașina care depășește și privești doar către automobilul pe care îl depășești, vei avea impresia că aceasta merge înapoi. În realitate ambele automobile merg în aceeași direcție dar cu viteze diferite.

Ce reprezintă Mercur retrograd din punct de vedere astrologic?

Astrologia este metoda prin care noi, oamenii, putem traduce efectele curgerii timpului. Mișcările exterioare ale corpurilor cerești își au un corespondent în interiorul nostru, în structura noastră mentală, emoțională, afectivă etc.

Mercur reprezintă focusul mental pe care îl avem și descrie modul în care procesăm informația și comunicăm. Atunci când este în mișcare directă, deci nu este retrograd, focusul nostru este orientat preponderent către exterior astfel încât interacțiunea noastră cu mediul în care trăim este una normală. Atunci când este retrograd, atenția noastră se mută către interior și mai puțin la ce se întâmplă pe lângă noi. Acest lucru duce la o schimbare majoră în modul în care percepem tot ce trăim. Este ca și cum tocmai atunci observi praful de pe noptieră, geamurile murdare sau firele albe din cap. Cu mercur retrograd ești mult mai reflexiv, mai analitic și stai mai mult în mintea ta și cu gândurile tale. Schimbându-se modul  în care procesăm informația și fiind mai atenți la mediul interior, în mod automat avem altfel de reacții. Ceea ce până acum treceam cu vederea acum ne sare în ochi și ne deranjează mult mai puternic.

Mercur retrograd nu aduce mai multe situații dificile și nu generează mai multe probleme! El nu influențează cantitatea și numărul de evenimente ci calitatea, modul în care le percepem. Erori de comunicare, probleme legate de transport etc. apar în mod constant. Când este Mercur retrograd nu sunt statistic mai multe sau mai puține accidente auto, aviatice etc. Ceea ce se schimbă este modul în care percepem ceea ce ni se întâmplă. Atunci când pierdem avionul sau trimitem un email aiurea și Mercur este retrograd trăirea este mult mai intensă, efectul mult mai puternic. Cu alte cuvinte, numărul de boacăne pe care le comiți este constant. Doar că în perioada lui Mercur retrograd le poți face mai gogonate sau te dor mai tare.

S-au efectuat și studii legate de evoluția bursei și Mercur retrograd și nu s-au identificat corelații importante. Dimpotrivă, gradul de volatilitate a scăzut iar gradul de predictibilitate a crescut.

Mercur retrograd are loc de 3 sau 4 ori pe an. Aceste momente reprezintă de fapt etape de ”post mental”. La un interval de câteva luni, la fiecare retrogradare a lui Mercur, avem ocazia de a face curățenie în interiorul nostru, în modul în care gândim și comunicăm. Ar trebui să privim această perioadă ca una în care să facem un bilanț la cum am evoluat, ce am învățat, ce ticuri verbale/mentale  am deprins și evident ce vrem să păstrăm în continuare. Este un de detox la nivel mental.

Din acest motiv, unele activități sunt favorizate iar altele nu. Datorită scăderii atenției noastre la exterior este indicat să nu începem proiecte noi, să facem achiziții importante, să fim atenți la ce semnăm și la ce comunicăm. NU înseamnă că automat vor fi complicații. Dar crește riscul acestora. Pur și simplu neatenția noastră crește și astfel devenim mult mai expuși către situații neprevăzute.

Pozitiv, perioada cu Mercur retrograd este ideală pentru a vinde, pentru a face curat, a renegocia, a repara, a rediscuta anumite contracte, înțelegeri, pentru a medita, studia, a citi și învăța (în special studiul individual). La câțiva ani după ce începusem să țin cursuri de astrologie am observat că majoritatea aveau loc pe Mercur retrograd. Nu planificasem acest lucru și nu am avut nici un fel de probleme. Treaba a ieșit de fiecare dată așa cum trebuia.

Dacă Mercur retrograd ar fi atât de toxic precum se suține atunci cum explicați că cea mai valoroasă companie din lume, Apple a fost înființată într-o astfel de moment. Sau compania General Electric care a fost una de top timp de 100 de ani (înființată în 1892).  Chiar bursa americană – NYSE – a fost înființată tot pe Mercur retrograd. La nivel de țări unii ar putea spune că Mercur retrograd ar fi mai puțin indicat. Serios? Săracile țări cu Mercur retrograd în harta natală, ce prost o duc. Mă refer aici la SUA ( 4 Iulie 1776) , China (1 Oct 1949) sau entitatea denumită Uniunea Europeană (1 Noiembrie 1993).

Dacă vrei să vezi ce activează Mercur retrograd în astrograma ta pentru perioada următoare (17 Februarie – 5 Martie 2020) accesează AstroSfaturi – Rapoarte Personalizate. De asemenea, la fiecare influență a lui Mercur apare scris dacă este retrograd și în ce perioadă. Nu ai cont pe AstroSfaturi – te poți înregistra gratuit aici. AstroSfaturi este un instrument online care îți oferă informații astrologice personalizate și care te ajută să iei decizii mai bune în viața ta. Mai multe informații despre AstroSfaturi poți citi și aici 

În concluzie: nu e dracul atât de negru…nici măcar nu e drac. Nu vă mai speriați de Mercur retrograd ci doar țineți cont de efectele acestei perioade. Dacă musai trebuie să faci ceva care nu e indicat pe Mercur retrograd, atunci fă-o. Înseamnă că ai nevoie de Mercur retrograd și energia momentului te va ajuta.

Toate bune,
Dan

PhotoCredits

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts