Puterea Ascendentului Tău – partea 2

Puterea Ascendentului partea a 2-a

Puterea Ascendentului partea a 2-a

În articolul anterior am discutat despre importanța și rolul Ascendentului în viața noastră. Am făcut o analiza detaliată a Ascendentului în relație cu cele 4 elemente fundamentale: Foc, Aer, Apă și Pământ.

În sesiunea de acum, vom discuta despre relația Ascendentului cu Soarele din perspectiva elementelor. Semnul zodiacal în care se află Soarele la naștere poartă denumirea populară de ”zodia în care te-ai născut”. Tehnic vorbind, când spun că eu sunt Capricorn, indic faptul că la nașterea mea Soarele se află în semnul zodiacal al Capricornului.

Similar Ascendentului și Soarele se află în unul dintre cele 4 elemente. Soarele, sau ”zodia sub care ne-am născut”, indică structura fundamentală a personalității noastre.  Semnul zodiacal în care se află Soarele indică tiparele comportamentale după care funcționăm și care sunt active în noi de la începutul nașterii. Semnifică totodata și sursa vitalității și energie noastre, Soarele fiind și sursa de energie pentru Terra. 

Relația dintre Soare și Ascendent ar trebui privită ca relația dintre o perlă și scoica care o protejează. Perla în cazul nostru este reprezentat de Soare și semnifică nucleul ființei noastre. Scoica reprezintă exteriorul și invelișul care protejează perla. Ascendentul joacă acest rol al scoicii. 

Ascendentul este aceea parte a personalității noastre care o dezvoltăm din momentul nașterii și joacă rol de interfață cu lumea exterioară. Este totodată un scut care protejează interiorul ființei noastre indicate de Soare. Noi toți ne adaptăm la condițiile de mediu și dezvoltăm numeroase metode de apărare și protecție. Ascendentul este scutul care apără Soarele. Rolul lui nu e doar de a apăra ci și de a asigura conexiunea cu exteriorul, cu lumea din afară.  Soarele reprezintă aceea parte a personalității noastre care ne aparține în totalitate și se manifestă complet din momentul nașterii. Ascendentul este aceea personalitate exterioară pe care noi o dezvoltăm din momentul nașterii și care inconjoară și protejează ființa noastră interioară. Soarele este copilul din noi. Ascendentul este adultul pe care noi îl creștem și care trebuie să aibă grijă de copil, de Soare.

Elementul în care se află Soarele indică natura fundamentală a personalității noastre. Acel element indică sursa noastră primară de energie și ceea ce ne conferă putere. Totodată indică și structura, scheletul pe care noi suntem construiți ca oameni. Nu mă refer la corpul fizic ci la intreg ansamblul fizic-non fizic care ne definește. 

Reluăm din articolul anterior corelația dintre Element și semn zodiacal:
Foc : Berbec, Leu și Săgetător
Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător
Apă: Rac, Scorpion și Pești
Pâmânt: Taur, Fecioară și Capricorn

Relația dintre Soare și Ascendent este una foarte interesantă. Dacă Ascendentul indică modul în care percepem lumea exterioară, Soarele indică modul în care ne percepem pe interior. După cum vă puteți da seama, există foarte multe combinații și particularizări. 

În continuare vom analiza aceste combinații ale elementelor Ascendent – Soare.

Ascendent de Foc

 

Soare de Foc

Relația foarte bună dintre cele două structuri ale personalității tale. Focul interior – Soarele –  își găsește o modalitate foarte bună de exprimare prin Focul exterior – Ascendentul. Puternică nevoie de a străluci, de a te afirma și de a-ți exprima dorințele. Capacitate de a inspira și a fi un lider foarte bun. Oamenii vin spre tine așa cum vin la un foc, să se încălzească și să primească o doză de optimism.

Problema care apare cel mai adesea în această combinație este un EGO uriaș. Dacă nu se lucrează în a-l controla atunci persoana poate deveni foarte egocentrică și dependentă de atenția celor din jur. Având atât de mult Foc are nevoie de cei din jur. Ei sunt combustibilul său. Deseori apare la copii răsfățați și cărora părinții nu le definesc limite. Părinții sunt eternii spectatori ai copilului. Orice face el este minunat. Problema este că acel copil nu știe dacă ceea ce e făcut este chiar ok sau nu. El nu știe dacă aprecierea pe care o primește este autentică sau nu. El știe că a făcut-o de oaie și nu înțelege de ce cei din jur nu-i spun nimic.

Mai există și situația, mai rară, în care Focul stinge Focul. Aceea persoană se anihilează pe el însuși și astfel nu mai manifestă nimic în exterior.

Ca și exemple de Foc-Foc care se manifestă cu putere și cu forță avem pe Tina Turner, Coco Chanel sau Marlon Brando. Un Foc-Foc dezechilibrat ar fi în persoana lui Ted Bundy, criminalul notoriu din SUA.

Soare de Aer

O altă combinație foarte bună dar și foarte explozivă. Natura ta interioară este de Aer: permanentă nevoie de mișcare și comunicare. Ascendentul, prin educația primită și care se transformă într-un mod de a fi , devine canalul perfect de manifestare a naturii interioare a Soarelui. Focul permite Aerului să se manifeste, să strălucească, să capete formă și contur. Persoana cu această combinație are capacitatea de a-și manifestă cu încredere și hotărare propria personalitate, propriile dorințe și intenții. Sunt oameni care conving prin simpla lor prezență. Ei vorbesc cu pasiune despre tot ceea ce le place și tot ceea ce fac. Ei vor căută să se afirme și să-și facă cunoscute ideile și principiile.

Problema care apare este legată de echilibrul între Foc și Aer. Există, de fapt, 2 dezechilibre care pot apare: Foc în exces – Aer în deficit și Foc în deficit- Aer în exces.

În prima variantă, Focul fiind prea mult poate consuma rapid tot Aerul. Este categoria de persoane care pot ajunge să fie superficiale și să rămâne blocate în aceleași idei și păreri. Aerul fiind insuficient e ca și cum persoana petrece prea mult timp explicând și demonstrându-și valoare și nu mai are timp pentru introspecție și studiu. În plus, el va ajunge să fie extenuat și obosit foarte rapid.  

În al doilea caz, Aerul în exces va stinge Focul. Este cazul persoanelor care au atât de multe lucruri de povestit, atât de multe lucruri de făcut încât nu reușeșc să manifeste până la capăt o idee sau acțiune. Sunt cei care pot sări de la o idee la alta, de la un lucru la altul cu o foarte mare ușurință. În ambele situații pot fi copiii care sunt impinsi de la spate de părinți să repete în permanență aceeași poezie și nu sunt lăsați să studieze și să experimenteze. Sau părinții sunt prea entuziaști vis-a-vis de ceea ce face copilul lui și așteaptă în permanență ”spectacol” din partea lui. Copilul simte că spectacolul e mai important decât ce are de zis. E mai important să dea bine decât să zică ceva util și corect. Sau mai poate fi situația în care un părinte foarte puternic ca personalitate (de obicei un FOC foarte puternic) îi spune copilului ce să zică și cum să se comporte neținând cont de ceea ce vrea cel mic.

Ca și exemplu avem pe Marilyn Monroe și Donald Trump. Ambii sunt cu AS de Foc (Leu) și cu Soare de Aer (Gemeni). Amândoua persoanele cu nevoie de afirmare și recunoaștere. 

Soare de Apă

Combinația Apă – Foc este una mai dificil de echilibrat. Sensibilitatea și emoțiile Apei care există în interiorul ființei respective își găsesc o modalitate mai dificilă de a se exprima prin intermediul Focului. Este situația copiilor a căror sensibilitate este ignorată sau negată de către părinți. Părintele nu înțelege de ce cel mic are nevoie de timp pentru orice. Nu înțelege de ce se se rușinează, se sperie sau plânge atât de ușor. Ceea ce simte și aude copilul din partea părintelului este ceva de genul ”nu mai fi pămpălău”. În acel moment, copilul are de ales cum va dezvolta Focul: îl dă la maxim sau la minim. Echilibrul se obținte foarte rar din prima. De abia după 30 de ani se poate ajunge la o manifestare echilibrată a Apei prin intermediul Focului.  

Atunci când copilul dă Focul la maxim el va deveni foarte gălăgios și va căuta cu orice preț să obțină atenția de care are nevoie. Poate manifesta o tendință mai agresivă în a se manifesta. În acest caz Focul transformă Apa în abur. Aburul a stat la baza revoluției industriale, el punând în mișcare lucrurile. Doar că aburul poate acționa doar aflat sub presiune. Iar atunci există riscul unei explozii care arde, opărește totul în jur. Aceste persoane pot pur și simplu exploda la un moment dat, topind totul în jur.

A doua situație, când copilul dă Focul la minim, practic Apa îl stinge complet. El va fi doar o formă palidă a ceea ce ar vrea să devină. Își poate pierde curajul și încrederea în sine. Apa care semnifică emoțiile și fricile vor pune stâpânire pe el. El doar va proiecta putere și strălucire în exterior fără a putea dezvolta cu adevărat acele calități în interiorul său. Atunci când cele două elemente sunt în echilibru putem avea o persoană extrem de creativă și charismatică. Focul încălzeste Apa astfel încât ceea ce emana persoana este o căldură foarte plăcută și de care nu te mai saturi. Prințesa Diana este un exemplu de combinație Ascendent Foc (Săgetător) – Soare Apă (Rac) care degajă o astfel de energie foarte plăcută. O.J. Simpson poate fi dat ca exemplu al dezechilibrului Ascendent Foc (Leu) – Soare Apă(Rac).

Soare de Pământ

Combinația Pământ – Foc este una dificilă și la fel ca și la combinația Apă – Foc echilibrul se realizează cu precădere după 30 de ani. Un Soare de Pământ ne indică o persoană care se percepe pe ea însăși ca fiind pragmatică și orientată către aspectul concret al lucrurilor. Există o nevoie de ordine și structură în tot ceea ce face. Ascendentul de Foc ne indică faptul că acea persoană a fost împinsă în copilărie să se manifeste într-un mod care nu îi este natural. Focul nu are o formă clară. Părinții și cei din jur nu au știut să-i ofere copilului o viziune clară și pragmatică a ceea ce se așteaptă de la el. Copilul vrea să știe clar și concret ce se așteaptă de la el dar tot ceea ce primește este ceva de genul ”fă ce vrei dar să nu ne faci de rușine”. Alteori copilului i se dictează clar cum să se comporte în societate fără a se ține cont de nevoile sale sau fără a i se oferi timp și sprijin pentru a dezvolta acele calități. Copilul în astfel de situații are de ales: dă Focul la maxim sau îl ține la minim. Dacă îl dă la maxim, atunci Focul va arde Pâmântul din interiorul său. Iar Pâmântul ars devine lut, devine piatră. Aceea persoană va deveni aparent foarte jovială și foarte luminoasă. Doar că în interior este rigid, închis și total inflexibil. Capacitatea sa de materializare ce derivă de la Pâmânt este blocată și el va lupta pentru a-și asigura lucrurile de bază în viață. Personalitatea sa interioară nu se poate dezvolta. În traducere, el simte că orice dorință pe care o are nu o poate transforma în realitate pentru că cei din jur îl vor respinge.

În a doua situație, când Focul este la minim, atunci Pământul îl va stinge complet. Vorbim aici de o persoană care mimează încrederea, jovialitatea și deschiderea dar care în realitate își urmează cu obsesie obiectivele foarte concrete pe care le are. Excesul de Pământ raportat la Foc face ca viziunea persoanei să fie mult mai materialistă. Orice manifestare creativă a Pământului nu va primi sprijinul Focului pentru a se manifesta. Persoana devine ca un olar care face doar căni de băut după același model pentru că acestea se cer și se vând. Atunci când Pământul și Focul se află în echilibru persoana poate deveni un adevărat lider și un înțelept pentru comunitatea în care își trăiește viața. El combină perfect curajul și energia pozitiva a Focului cu pragmatismul și structura Pământului. Este o persoană care poate depăși orice obstacol și poate avea succes în a-și obține tot ce-și dorește.

Ca și exemple putem să ne uităm la Jack Nicholson sau Al Pacino și putem simți aceea combinație perfectă între Pământ și Foc, între întelepciune și curaj. Aici o putem include și pe Barbara Streisand sau Muhammad Ali.

În episodul următor voi continua analiza cu Ascendentul de Aer în relație cu Soarele.  – Citeste aici partea a 3-a a seriei

#puterea-ascendentului

Toate bune,
Dan
 

Total
0
Shares
1 comment
Leave a Reply
Related Posts