Regăsirea simplității. Vesta retrogradă Noi – Feb 2024

Calea simplității și a sacralității redescoperită cu ajutorul tranzitului Vestei retrograde în Rac și Gemeni. Un ghid de utilizare.

În perioada 3 Noiembrie 2023 – 9 Februarie 2024, Vesta va fi retrogradă în semnele Rac-Gemeni. Vesta retrogradează la fiecare 1,5 ani iar influența ei, deși nu se manifestă cu foarte multă putere, poate fi accesată și utilizată în mod conștient pentru a ne îmbunătăți viața.

Vesta, în mitologie, a fost fiica cea mare a lui Saturn iar Vestalele și templul acestora au reprezentat un element cheie în viața socială a romanilor și în existența Imperiului Roman. Fecioarele Vestale –  Sacerdos Vestalis – erau cele ce slujeau în cadrul templului având grija ca Focul Sacru să ardă permanent.

În astrologie, Vesta este semnificată de un asteroid care are o rotație completă în jurul Soarelui de aproximativ 3,5 ani. Despre acest subiect am discutat în cadrul unui atelier video disponibil pe AscellaSpica.

Vesta, fiind fata cea mare a lui Saturn, simbolizează aspectul saturnian feminin. Ea reprezintă ordinea sacră a lumii, tot ceea este cu adevărat important pentru existența noastră. Definește ideea de ritual, de ordine și puritate, fizică și sufletească. Vesta, în opinia mea, este legată și de calitatea timpului trăit.

În mod normal, Vesta în mersul ei de-a lungul cercului zodiacal nu are efecte exterioare cu un impact major. Dar mișcarea retrogradă devine mult mai relevantă și importantă în perioada respectivă.

Vesta retrogradă indică un moment excelent pentru a reflecta la relația noastră cu timpul, cu spațiul în care trăim, cu aspectul sacru al vieții noastre, și de a-l redefini. Este o ocazie extraordinară de a ne readuce în viața noastră ideea de simplitate și curățenie. Este ca o etapă de detox, de eliminare a complicatului, a inutilului și concentrarea pe ceea ce este cu adevărat important și autentic. Este o perioadă excelentă pentru a ne redefini rutinele vieții și de a face ajustări, corecții acolo unde stilul de viața s-a abătut de la calea sănătoasă.

Vesta va retrograda acum din semnul Racului în cel al Gemenilor. Astfel avem 2 faze: Rac 3 Noiembrie – 20 Decembrie și Gemeni 21 Decembrie – 9 Februarie.

La fiecare în parte, Vesta va traversa un sector diferit a hărții natale și va face aspecte diferite cu planetele. Accesând aplicația AstroSfaturi puteți afla ce anume activează Vesta în astrograma voastră – vezi foto de mai jos.

Vesta retrogradă în Rac, 3 Noi – 20 Dec, ne susține în a lucra în mod constructiv la aspecte ce țin de viața personală, intimă, relațiile de familie, casă, cămin etc. Pentru a vă ajuta am creat o listă cu teme, întrebări de abordat în perioada aceasta:

 • Îmi asigur timpul și spațiul necesar pentru a mă îngriji pe mine? Cât timpi îți aloci ție pentru a te ocupa de ceea ce simți? Ar fi indicat de analizat modul în care îți gestionezi stările emoționale, modul în care îți oferi suportul de care ai nevoie și îți cultivi sentimentul de siguranță. Faci ceva pentru a te simți mai bine ancorată în viața ta?
 • Ce este cu adevărat important pentru mine raportat la relațiile de familie, cu cei apropiați? O etapă bună pentru a revizui relațiile cu cei apropiați, cu cei pe care îi considerați familie. Relațiile cu aceștia sunt sincere sau sunt bruiate de tot felul de concepții, idei și gânduri care aduc frustrare și iritabilitate? Caută să relaționezi cu aceștia într-un mod mai simplu, punând accent pe ideea de spațiu sacru în care se cultiva sentimentul de familiar, de apropiere.
 • Îmi satisfac în mod corect și complet nevoile emoționale? Căutați forme noi, mai simple de a vă oferi siguranța emoțională de care aveți nevoie. Fiecare dintre noi are anumite nevoie primare pentru a se simți în siguranță. Sunt lucruri simple de care avem nevoie (un prieten, un cămin, o carte etc) dar pe care reușim să le transformăm în lucruri foarte complicate. Revino la lucrurile simple care te fac să te simți în siguranță.
 • Ce pot curăța la nivel emoțional? Din ceea ce simt acum ce este cu adevărat sănătos, important și relevant pentru mine? Cel mai probabil, în ultima perioadă, am avut experiențe care ne-au indus o stare de ”murdărie” emoțională: frustrare, furie, supărare, tristețe, disperare, teamă etc. Acum este un moment foarte bun pentru a vă concentra pe aspectele pozitive de natură emoțională și de a nu mai ține în interiorul tău ceea ce nu este bun pentru tine. Iertarea și acceptare sunt căile prin care poți face acest lucru.

Vesta retrogradă în Gemeni, 21 Dec – 9 Feb, ne ajută în a ne revizui modul în care comunicăm cu cei din jur, interacționăm cu mediul înconjurător, ne jucăm, ne manifestăm curiozitatea etc. Avem și aici o listă de teme la care puteți reflecta:

 • Îmi satisfac curiozitatea de a știi, de a cunoaște într-un mod constructiv și benefic mie? Cu alte cuvinte, te preocupi să înveți lucruri utile sau doar pierzi vreme acumulând informații lipsite de valoare. Înveți cu adevărat ceva sau doar îți poluezi mintea cu informații inutile?
 • Comunic într-un mod simplu și natural? Viața în societatea în care trăim nu prea cultivă sinceritatea. Acesta este un fapt real și care cu greu poate fi negat. Cu toții simțim că dacă suntem prea sinceri lucrurile o să iasă prost. Dar, în același timp, îndepărtându-ne de de comunicare sinceră, ajungem să ne pierdem în propriile minciuni. În loc să spunem direct ce dorim să comunicăm, generăm povești, o luăm pe ocolite, spunem doar frânturi de adevăr etc. Acum este momentul de a depune un efort să revenim la o comunicare cât mai sinceră cu cei din jur.
 • Sunt cu adevărat atent(ă) la ce se întâmplă în jurul meu? Atenția la mediul în care trăim este o abilitate care ne permite să supraviețuim. Omul modern a început să-și piardă această abilitate și a început să se bazeze mai mult pe instrumente artificiale – exemplul GPS-ul este unul foarte bun. Ne ajută dar ne și handicapează pentru că ne pierdem simțul orientării în natură. Acum este momentul de a privi cu adevărat în jurul tău. O poți face chiar acum. Ridică ochii din ecran și privește în jurul tău. Privește și observă ce se întâmplă. Doar privește și descoperă lucruri pe care mintea le ignoră. Conectarea la mediul înconjurător te va ajuta să nu te mai simți pierdut(ă), rătăcit(ă) în viața ta.
 • Cum mă joc în viața mea? Cu toții avem nevoie de joacă. Prin joacă eu percep acele activități care ne relaxează mintea și care deseori nu au un scop bine definit. Prin joacă noi descoperim lumea pentru că ne dăm voie să facem lucruri fără a câștiga ceva anume. Chiar și cei mai serioși dintre noi se joacă: doar că o fac în modul serios crezând că e foarte important ceea ce fac. Această perioadă este una potrivită să căutăm să reînvățăm să ne bucurăm de o joacă simplă, de lucrurile aparent banale. Lumea de astăzi are tendința de a complica lucrurile și credem că avem nevoie de jocuri din ce în ce mai complexe.

Tranzitul Vestei retrograde nu este unul care să genereze evenimente în mod direct. Dar ea poate crea contexte și conjuncturi în care noi putem să reflectăm și să ne îmbunătățim calitatea vieții pe care o trăim. Dacă îți menții atenția pe subiectele de mai sus ai să observi în perioada respectivă că se întâmplă lucruri care te ajută să faci schimbările și ajustările necesare. Dar nu există o obligativitate. Putem folosi conștient și voluntar această influență a Vestei dar ea nu ne obligă la nimic.

În general, este un moment bun, de a ne revizui rutina zilnică și de a face acele modificări pozitive în viața noastră. Este un moment bun pentru a reveni la simplitate și curățenie.

Sectorul – casa astrologică – pe care Vesta retrogradă o parcurge este importantă pentru că arată un loc concret în care poți face schimbări. Vesta poate parcurge mai multe sectoare în această perioadă. În aplicația AstroSfaturi , acest sector este evidențiat – vezi a 2-a imagine de mai sus unde apare scris ”Sectorul activat: 1   5 January 2024”. Acest lucru înseamnă că pâna la data de 5 Ianuarie, Vesta retrogradă va traversa Casa 1. Pe urmă va trece în sectorul/casa 12.

Mai jos am trecut pe scurt câteva informații legate de trecerea Veste prin case:

 • Sector/casa 1 : focus pe corpul fizic, pe sănătatea ta, pe modul în care te îmbraci, te arăți lumii, pe identitate ta.
 • Sector/casa 2 : focus pe resursele tale, pe alimentație, pe bani (cum îi obții, cum îi cheltui).
 • Sector/casa 3 : focus pe relațiile cu prietenii, frații, vecinii, pe modul în care comunici cu cei din jur, pe tot ce înseamnă mișcare și deplasare (mers pe jos, condus mașina etc).
 • Sector/casa 4 : focus pe relațiile de familie, pe casă, cămin, investiții imobiliare, pe tot ceea îți este apropiat și familiar.
 • Sector/casa 5 : focus pe propria fericire, bucurie de a fi, relația cu copii, creativitatea și autovalidarea ta.
 • Sector/casa 6 : focus pe muncă, pe relațiile cu colegii/subalternii, stilul de viața și rutine, pe modul în care gestionezi stresul, pe problemele de sănătate.
 • Sector/casa 7 : focus pe relațiile cu cei din jur, pe partener(ă), asociați, pe modul în care te raportezi la ceilalți.
 • Sector/casa 8 : focus pe viața intimă de cuplu, pe ceea ce primești de la ceilalți, pe plata datoriilor/taxelor, pe ceea ce poți oferi sau primi de la celălalt.
 • Sector/casa 9 : focus pe ceea ce poți studia, învăța nou, modul în care judeci lumea, pe principiile și valorile tale, relația cu legea, străinătatea, justiția.
 • Sector/casa 10: focus pe cariera ta, pe imaginea publică, pe modul în care îți obții și gestionezi succesul, pe renumele și recunoașterea ta.
 • Sector/casa 11 : focus pe relațiile sociale, integrare la nivel de grup, interacțiunile sociale, obiectivele și relația cu viitorul.
 • Sector/casa 12 : focus pe viața intimă, personală în care ești tu cu tine și cauți să evoluezi. Poate este ceva la care trebuie să renunți în viața ta.

Sper că cele scrise mai sus să vă fie de folos. Folosește informațiile oferite și aplică-le la viața ta, la particularitatea existenței tale. Caută-ți propria simplitate și propria sacralitate. Nu căuta rețete predefinite. Ceea ce se aplică la altul s-ar putea ca la tine să nu meargă. Stai cu tine și redescoperă-te!

Toate bune,

Dan

Photocredits

Total
0
Shares
Related Posts