Micro-promisiunile sau cum ne faultăm singuri

micropromisiuni

Micro-promisiunile
Introspecția, ca și metodă de a lucra cu tine, reprezintă fundația oricărui proces de dezvoltare și autocunoaștere.  Indiferent de practica și metoda adoptată, procesul de introspecție este obligatoriu pentru a evolua și a crește.

Conform DEX-ului introspecția poate fi definită ca ”Observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale; autoobservare”. Introspecția nu este procesul prin care tu cauți soluții la anumite probleme. Scopul introspecției este de a te ajută să-ți dai seama de cum gândești, de cum simți și care e natura gândurilor și emoțiilor tale.

Am început să acord o atenție deosebită acestui proces acum 5-6 ani. Astrologia m-a ajutat pentru că ea m-a forțat tot timpul să mă întreb ”De ce?”. Treptat, din ce in ce mai mult, am început să-mi urmăresc reacțiile, să-mi observ cum apar și de unde apar dorințele și fricile.  Atunci când practici în mod constant introspecția ajungi să te cunoști mult mai bine și să te întelegi mult mai profund. Dar despre introspecție voi scrie mai mult în alt articol, dacă prezintă interes pentru voi.

Recent, acest proces de introspecție m-a ajutat să surprind și să observ un anumit proces de ”automutilare” care are loc în fiecare din noi: micro-promisiunile. 

Micro-promisiunile sunt acele lucruri mărunte pe care ni le zicem nouă înșine că le vom face la un moment dat. Eu le denumesc micro pentru că ele sunt rezultatul gândurilor minore și nu sunt conectate la atenția noastră. Fluxul gândurile noastre se aseamănă cu cel al curgerii unui râu. Există un curent principal și multe altele secundare. Fluxul gândirii la fiecare din noi se centrează pe o serie de probleme pe care noi le considerăm cu adevărat importante. Restul gândurilor care se încadrează în această categorie se manifestă fără ca noi să devenim cu adevărat conștienți de ele.

Să luăm un exemplu destul de des întâlnit la noi: tocmai ai ieșit dintr-o sedință, dintr-o discuție și ieși să fumezi o țigară. Fluxul gândurilor tale se centrează pe problema pe care o ai de rezolvat, pe discuția avută. Acest lucru te face mai puțin atent(ă) la restul gândurilor. Cu siguranță nu ești atent(ă) atunci când în sinea ta îți zici ”mă duc să fumez o țigară și mă întorc”. Iar o țigară foarte ușor se transformă în 2,3…Practic, ce s-a întâmplat? Tu ai generat o micro-promisiune ”fumez 1 țigară și mă întorc la birou” pe care în 90% din situații nu o respecți. Nici măcar nu ai fost conștient de existența ei. ”E doar o țigară”. Parte distractivă este că tu menții în mintea ta o promisiune de a te lăsa de fumat la  un moment dat. 

Noi emitem în mod constant micro-promisiuni pe care le încălcăm la fel de constant. E ca celebra replică din reclama de la bere Ciuc ”Încă una și mă duc”. Când ieși la cumpărături cu siguranță îți faci o serie de micro-promisiuni de genul ”cumpăr doar lapte”, ”nu cheltuiesc mai mult de X lei”, ”nu am nevoie de nimic din Mall” , ”stau doar 1 oră”.  Sau acele micro-promisiuni legate de cât stai la calculator, cât stai la televizor, cât vei face un lucru anume.

O altă categorie de micro-promisiuni sunt cele legate de relațiile cu oamenii. Aici includem toate acele lucruri pe care noi le stabilim că nu le vom ma face , nu le vom mai zice altcuiva: ”gata, îmi țin gura de acum”. Eventual, acest lucru nu se întâmplă. Și e normal să se întâmple pentru că cel mai adesea promiți ceva care e împotriva naturii tale. 

Problema cu aceste micro-promisiuni este că de multe ori nu devenim conștienți de ele. Și ele ajung să se repete la infinit. Doar că undeva în interiorul ființei noastre se contorizează ca și eșecuri. Cel mai adesea emoționalul ne dictează importanța unui lucru, inclusiv a unei promisiuni. Dar la nivelul minții, toate gândurile sunt importante și valide. Iar aceste micro-promisiuni cântăresc foarte mult pentru noi.

Ce se întâmplă când nu ne respectăm aceste micro-promisiuni? 

Ne pierdem din puterea personală. Ne pierdem încrederea în noi, în capacitatea noastră de a face ceea ce zicem. Intenția și voința noastră slăbesc și devenim neputincioși în a ne trăi viața așa cum trebuie. 

Fiecare micro-promisiune de genul ”doar 1 țigară” erodează puterea ta de a te lăsa de fumat. Și nu numai. Erodează însăși încrederea în capacitatea ta de a face ceea ce-ți propui. Nu e doar despre fumat, despre acel subiect.

De cele mai multe ori schimbările bruște în starea noastră survin ca urmare a nerespectării unei micro-promisiuni. Aparent nimic important nu s-a întâmplat. Dar în realitate, cu siguranță, este ceva ce ai zis că faci în aceea zi și nu ai făcut. 
Pentru mine, întelegerea acestui mecanism a fost extrem de importantă în a mă cunoaște. Mi-am dat seama de câte ori mă faultez singur. Mi-am dat seama cât de multă energie și putere personală pierd doar pentru că îmi promit lucrurile aparent mărunte și nu le fac.

Ce e de făcut?

Ai două variante iar ambele te duc în același punct. Prima opțiune este de a duce la îndeplinire orice micro-promisiune faci. A doua este de a face mai puține micro-promisiuni. În ambele situații va trebui să faci un lucru: introspecție. Va trebui să fii atent la tine și să te surprinzi când îți promiți ceva. La început poate fi foarte greu. Dar în timp, cu practică, o să poți să-ți dai seama imediat de cum apar aceste gânduri.

Ambele opțiuni te duc în același punct: mai puține micro-promisiuni și toate îndeplinite. Iar acest lucru înseamnă mai puține frustrări și un nivel mai mare de încredere în tine.

Poți folosi micro-promisiunile ca exercițiu pentru a-ți întări încrederea în tine. Fă micro-promisiuni conștiente și ține-te de ele. Când mergi la țigară spune clar și răspicat în mintea ta că vei fuma 1,2 sau câte țigări vrei. Și acționează ca atare și nu depăși numărul țigărilor. În acest fel îți dovedești ție că ești persoană de încredere și că poți duce la îndeplinire ceea ce-ți propui.

Idealul este de a acționa fără micro-promisiuni. Acest lucru înseamnă de a face un lucru pănă simți că este destul. Înseamnă să fii în contact cu natura propriei tale ființe și nu doar să rulezi pe pilot automat. 

Sper ca cele scrise mai sus să-ți fie de folos. Aceste concluzii și idei îmi aparțin și provin din experiența personală. Este foarte posibil ca ele să fie deja discutate în rândul psihologilor. 
De fiecare dată când te simți frustrat(ă) încearcă să-ți dai seama ce micro-promisiune ai încălcat…

Toate bune,
Dan

Photo credits 

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts