Despre liberul arbitru

Saptamana trecuta multi dintre membrii Ascella au raspuns la un chestionar interesant intitulat Credeti ca fiecare dintre noi poseda liber arbitru?. Dintre respondenti 84% au afirmat ca exista liber arbitru , 8% ca nu exista iar 8% ca nu stiu ce este liberul arbitru.

Acest rezultat indica faptul ca majoritatea dintre noi accepta existenta liberului arbitru si ca viata este mai multe de cat o insiruire de evenimente fixe, predestinate. De asemenea au existat si foarte multe si interesante comentarii si opinii vis-a-vis de acest subiect.

Crearea acestui chestionar nu este deloc intamplatoare. De foarte multa vreme ma preocupa acest subiect si am incercat sa inteleg nu atat daca exista liberul arbitru ci mai ales cum se manifesta. De-a lungul consultatiilor astrologice avute in ultimii ani am avut foarte des ocazia de a observa cum se manifesta liberul arbitru in viata noastra.

Parerea mea este ca liberul arbitru exista in fiecare dintre noi dar el nu se manifesta atat de clar si in atat de multe situatii precum am crede noi. In primul rand as incerca sa definesc liberul arbitru. Din perspectiva mea as spune ca liberul arbitru reprezinta o viziune reala asupra unei situatii date si in care puterea noastra de decizie este eliberata de influentele emotionala, sentimentale, rationale sau karmice. Eu as denumi liberul arbitru ca acel moment in care ‘eul nostru’ superior preia controlul si in care noi putem alege ceea ce e bine pentru noi depasind anumite bariere psihologice si sociale.

Noi simtim ca avem liber arbitru si avem impresia ca deseori il folosim. Dar din pacate se intampla foarte rar sa luam decizii ‘libere’. Ceea ce noi credem a fi liber arbitru cel mai adesea reprezinta actiuni,decizii conditionate de natura noastra interioara.  Faptul ca faci alegeri nu inseamna ca iti folosesti liberul arbitru. Acest lucru l-am observat foarte clar analizand dpdv astrologic. Daca o decizie pe care ai luat-o si pe care o consideri ca rezultat al liberului tau arbitru apare reprezentata in astrograma ta atunci nu e liber arbitru. De ce? Pentru ca tot ce este evidentiat intr-o astrograma este opusul liberului arbitru …reprezinta conditionarile noastre, barierele in care noi evoluam.

Un alt aspect important al liberului arbitru este acela ca el se dezvolta. Eu l-as asemui cu un muschi care daca este antrenat devine mai puternic. Daca nu este antrenat atunci se poate atrofia.

Dar cum imi pot folosi liberul arbitru? Cum il pot antrena?

Exista numeroase cai si metode plecand de la cele inspirate din religie (rugaciune) si ajungand pana la sisteme filosofice si spirituale cum ar fi yoga sub diferitele ei forme,meditatia,shamanismul etc.  In opinia mea daca nu te angajezi pe un drum evolutiv spiritual nu iti pot dezvolta si folosi in mod constient liberul arbitru.

A-ti folosi liberul arbitru inseamna a fi constient de tine, de rolul tau si de tot ce se intampla in viata ta. Nu doar la modul ca eu mananc, eu ma duc la serviciu ci este vorba de o intelegere profunda a vietii si a scopului tau.  In momentul in care vei capata aceasta intelegere atunci iti vei da seama exact unde te pozitionezi si vei putea lua decizii legate de viitorul tau fara conditionarile din prezent.

Cu siguranta ca cele scrise de mine sunt destul de diferite de ceea ce credeati ca este liberul arbitru. Si pentru mine a fost destul de dur sa inteleg acest lucru. Fiecare din noi doreste sa creada ca detine controlul asupra propriei vieti. Dar din pacate acest lucru nu se realizeaza in masura in care credem noi. Chiar si atunci cand noi credem ca stim ce facem sau credem ca am ajuns intr-un loc datorita deciziilor noastre de cele mai multe ori este vorba de o evolutie karmica , o evolutie conditionata de structura ta interioara si de ceea ce ai facut tu in trecut.

In final as dori sa mai fac o parabola vis-a-vis de acest subiect.  Noi traim pe Terra care este un mediu perfect pentru dezvoltarea vietii. Dar noi traim fizic pe Terra datoria fortei ei gravitationale si care ne tine lipiti de pamant.  Noi ne putem misca cum dorim dar singuri nu putem rupe anumite bariere fizice. Daca pe Luna poti face singur un salt de 10-15 metri pe Pamant nu ai cum sa faci lucrul asta. Toata aceasta existenta este similara cu viata noastra de zi cu zi. Noi evoluam intr-un camp gravitational atat fizic cat si energetic, emotional, sentimental. Si noi nu putem misca decat intre anumite limite care sunt impuse de stadiul evolutie noastre personale. Liberul arbitru in aceasta situatie ar fi similar cu iesirea omului in spatiu – desprinderea de forta gravitationala a Pamantului. Si daca am privi omenirea ca un individ care la un moment dat a iesit in spatiu si a dispus de liber arbitru atunci ne putem da seama de eforturile pe care acest individ trebuie sa le depune pentru a reusi.  Omenirii i-a trebuit ceva timp pentru a ajunge in punctul in care sa paraseasca Pamantul. Asa si noi…avem nevoie de timp si mai ales trebuie sa investim ceva  pentru a reusi.

Toate cele bune,

Dan

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts