La data de 29 Ianuarie 2025, axa Nodală în mișcare medie a trecut de la Berbec-Balanță la semnele Fecioară-Pești. Până la data de 18 August 2026, Nodul Sud va tranzita semnul Fecioarei iar Nodul Nord cel al Peștilor.
Despre acest subiect, al nodurilor, am tot scris în ultimii ani. Reiau aici, pentru cititorii noi, câteva aspecte generale legate de semnificația Nodurilor Lunare:
Axa nodală, în opinia mea, reprezintă poate cel mai important element al unui horoscop, al unei hărți natale. Nodul Sud prin definiție descrie scopul nostru în această existență iar Nodul Nord punctul de sprijin. Plecăm de la un Nod Sud debalansat, acumulăm experiență și pe urmă revenim și echilibrăm Nodul Sud.
Axa semnelor zodiacale traversate la un moment dat de noduri devine una extrem de activă și relevantă pentru ceea ce experimentăm și trăim. Arhetipul semnului traversat de Nodul Sud devine o temă dominantă a lumii din acea perioadă.
Practic ce se întâmplă? Nodul Sud într-un semn accentuează, amplifică și radicalizează manifestarea energiilor, arhetipurilor semnului respectiv. Scopul este de a face lucrurile atât de evidente, atât de clare încât să nu mai poată fi ignorate, băgate sub preș. Nodul Sud este ca un agent de vânzări foarte bun pe care dacă îl dai afară pe ușă îți intră pe geam. Despre Nodul Sud ca influențe personale am scris și aici – Cele 4 elemente și destinul tău
Această perioadă cu Nodul Sud în Fecioară este cea în care vom fi obligați să lucrăm la eficiența și productivitatea vieții noastre. Obligațiile vor veni sub forma unor experiențe personalizate pentru fiecare dintre noi în care pentru a le depăși cu bine trebuie să devenim mult mai eficienți, mai pragmatici și mai ordonați. Cât de bine învățăm, ține de noi. Scopul acestui articol este de a oferi indicii legate de natura experiențelor din această perioadă. Nu voi analiza ”ce ne aduce” acest tranzit ci voi căuta să vă ofer sfaturi de cum să-l utilizați eficient.
Nodul Sud va radicaliza arhetipul Fecioarei. Acest lucru înseamnă că vom dori fie să-l manifestăm la maxim, fie să-l ignorăm cu desăvârșire. Practic, toate procesele care țin de arhetipul Fecioarei se vor manifesta în acest mod radical indiferent de domeniu vieții în care se manifestă.
Dacă în mod normal manifestarea arhetipului Fecioarei ia valori între intervalul [1… 10] acum tendința va fi de a se manifesta fie cu 1, fie cu 10 ca valoare. E ca și cum ori ești foarte ordonat, ori complet dezordonat. În mod normal, capacitatea ta de a te ordona poate căpăta multe alte nivele și valori. Poți fi ordonat de nivelul 6, de exemplu iar acum să te duci fie în 1 adică deloc, fie în 10, maxim de organizat.
Scopul acestui tranzit, prin această radicalizare, este de a ne împinge către o mai bună utilizare a arhetipului Fecioarei în viața noastră. Noi toți avem în structura noastră acest arhetip al Fecioarei, indiferent dacă ai sau nu planete în acest semn.
Arhetipul Fecioarei este legat de ideea de a fi eficient și productiv în tot ceea ce faci. Include toate procesele vieții care au caracteristica de ”trebuie să”. Arhetipul Fecioarei descrie acea nevoie de a ordona lumea în care trăim și de a crea rutine sănătoase care să dea sens existenței pe care o ducem. Rutinele ne ancorează în propria viață și ne permit să construim lucruri de durată – temelie pentru arhetipul Capricornului.
Cel mai probabil atunci când ați citit cuvintele eficient și productiv v-ați dus cu gândul la muncă, la planul profesional. În realitate, eficiența și productivitatea se manifestă în toate aspectele vieții noastre: emoțional, afectiv, financiar, sportiv, profesional etc.
A fi eficient înseamnă ca tot timpul să faci un lucru în modalitatea cea mai rentabilă, economică, sustenabilă etc. Adică de a face un lucru în cel mai bun mod posibil pentru tine la acel moment. A fi productiv înseamnă să generezi ceva, să adaugi valoare la ceea ce faci. Ambele caută să evite risipa de resurse (timp, bani, energie etc.)
Până în August 2026 ar trebui cu toții să acordăm o atenție mai mare eficienței și productivității din viața noastră. Dacă ne deschidem către ceea ce Nodul Sud oferă ca experiență vom avea ocazia de a ne crește semnificativ calitatea vieții.
Cum putem deveni mai eficienți, mai productivi?
Fiecare își are propria definiție a eficienței și productivității. Și este important să te concentrezi pe a-ți creiona propriile definiții. Ceea ce pentru mine este eficient pentru tine s-ar putea să fie prea mult sau prea puțin. Aici mă refer la a compara activități, domenii similare.
Primul pas ar fi să analizezi cum ești acum, raportat la cum crezi tu că ai vrea să fii. Analizează fiecare sector al vieții tale și observă unde consideri că nu funcționezi optim. Nu încerca să cauți cauzele lipsei de eficiență ci doar notează acolo unde crezi că e nevoie de optimizare.
Să nu uit: regula de bază a Fecioarei este de a gândi în scris cu pixul în mână. Nu analiza în mintea ta pentru că nu o să ajungi prea departe. Cu pixul în mână notați, faceți scheme, desenați etc. Îți recomand să iei fiecare domeniu al vieții tale și să-l evaluezi în termeni de eficiență și productivitate. Nodul Sud va traversa un domeniu particular în harta ta natală. Dar efectul său se răsfrânge în toate domeniile și îl poți folosi foarte bine.
La finalul pasului 1 ar trebui să ai o listă cu domenii în care crezi că ar trebuie să devii mai eficient, mai productiv. Atenție mare: noi acum căutăm să optimizăm ceea ce facem deja și nu să analizăm DE CE facem acel lucru. Scopul nu este de a filosofa asupra carierei tale, a relației, a situației financiare ci de a optimiza CUM te manifești în acele domenii. Nu contează care e situația ta financiară acum ci contează cum gestionezi ce ai. Nu contează dacă ai sau nu o relație ci ce faci pentru a fi mai fericit.
Pasul 2 constă în a identifica pierderile și a face ceva pentru a le remedia. Ca să câștigi primul pas e să nu pierzi.
Concret vă recomand să vedeți care sunt acele activități concrete, acele rutine zilnice care mai mult consumă resurse decât aduc. Este foarte posibil să identificați anumite rutine de mult înrădăcinate și care o lungă perioadă au fost productive. Doar că acum s-ar putea să pierdeți timp, bani, energia menținându-le. Acum e momentul oportuni să le îmbunătățiți, schimbați sau să renunțați la ele. Este decizia voastră.
La pasul 2 facem curat și eliminăm pierderile. Ne concentrăm pe a câștiga timp și resurse eliminând procesele pierzătoare. De exemplu, poate mergi la sala de sport și de ceva timp faci același tip de antrenament. O perioadă ai avut rezultate dar acum simți că bați pasul pe loc. Acesta este un proces ineficient și contra-productiv. Mersul la sală în sine nu e bun sau rău ci doar modul în care o faci s-ar putea să nu fie eficient. Dacă nu ai pe moment o soluție, un alt antrenament, poți reduce din intensitate, frecvență și în acest fel îți dai timp și spațiu să vezi ce ai nevoie.
La pasul 2 facem curat și ne eliberăm de acele activități care aduc pierderi chiar dacă datorită obișnuinței ne fac să ne simțim bine sau ne aduc un minim de plăcere.
La pasul 3 generăm rutine noi, definim noi moduri mai eficiente de a face lucrurile.
Este important ca la pasul 2 să oprești acele activități care sunt pe pierdere – chiar dacă doar temporar. Oprindu-le vei face loc în viața ta pentru a-ți da seama de ce ai nevoie mai exact.
Pentru a genera noi rutine, noi activități este important să înveți cum să faci lucrul acesta. Acum este momentul să înveți ceva țintit sau să beneficiezi de aportul unui consilier profesionist în acel domeniu. Fără a te deschide către nou, către cunoaștere ai mari șanse să repeți erorile din trecut.
Pasul 3 implică acumularea de noțiuni teoretice care să răspundă la CUM SĂ FAC urmat de aplicarea lor în viața ta. Ambele etape sunt importante. Degeaba afli ce trebuie să faci dacă nu faci.
Pasul 4 ar fi cel de evaluare și optimizare. La anumite intervale de timp – tu ți le definești în funcție de ce anume ai de făcut – cu pixul în mână evaluezi rezultatele obținute. Pentru aceasta ar fi indicat ca la pasul 3 să-ți definești o serie de obiective clare, măsurabile.
Dacă în perioada aceasta, până în August 2026, vei avea în vedere aceste lucruri vei putea profita de energia Nodului Sud în Fecioară și vei putea să crești în viața ta. Este important să reții că totul este particular și particularizat! Nu există rețete universal valabile. Tu îți definești parametrii și ceea ce vrei să faci. Ceilalți doar te pot ghida și consilia.
Nu rata Astrosfaturi, astrologul tău virtual! Analize astrologice personalizate. Cont gratuit! La secțiunea Influența particulare poți citi ce activează Nodurile în harta ta natală.
Mai sunt câteva lucruri de care ar fi bine să ținem cont:
- Definește obiective accesibile în care să simțiți progresul pas cu pas. Evitați salturile mari. Arhetipul Fecioarei este de ”baby steps”. Pâna la a-ți dubla veniturile ar fi bine să începi cu un 25%.
- Rămâneți într-o zonă de pragmatism și evitați căutarea unui sens ”filosofic”. Este vorba despre aici și acum, despre eficiența vieții voastre raportată la lumea în care trăiți
- Nu vă pierdeți în prea multe detalii și nu despicați firul prea mult. Nu începeți să schimbați toate lucrurile din viața voastră. Începeți cu cel care vă doare cel mai mult. Aveți destul timp la dispoziție. Puteți începe să lucrați mai târziu, în paralel, și la altă temă.
Nodul Nord în Pești acționează că o ancoră de care ne putem folosi. Nodul Nord va amplifica arhetipul Peștilor oferindu-ne un vis accesibil sau va crește credința că poți să faci schimbarea. Este important să credem că putem să eficientizăm lucrurile chiar dacă pe moment habar nu avem cum să o facem. Dar e bine să crezi că există o soluție prin care tu să ai o viață mai bună. Faptul că nu o știi e normal. Dacă o știai probabil nu erai în punctul în care ești. Dar faptul că nu o cunoști nu înseamnă că ea nu există. Ai încredere în viitorul tău!
Este posibil să crezi că anumite domenii ale vieții tale nu se supun ideii de eficientizare, optimizare și productivitate. Un exemplu ar fi domeniul relațional – afectiv.
Este adevărat că iubirea nu are legătura cu productivitatea. Dar modul în care o cultivi, modul în care gestionezi relația – sau lipsa ei – ține de tine. Poate nu controlezi pe cine, când și până când iubești. Dar atunci când se întâmplă ține de tine să fii eficient și productiv.
O relație afectivă eficientă este una în care nu simți că îți pierzi timpul sau resursele. O relație productivă este una care generează valoare vieții tale. Valoare poate fi sub forma experiențelor plăcute petrecute cu persoana respectivă.
Orice activitate pe care o desfășurăm este marcată de arhetipul Fecioarei, de ideea de eficiență și productivitate. Și reține: nu vorbim de eficiență absolută, de natura unui robot. Mă refer la acel interval de eficiență și productivitate în are să simți că viața ta nu bate pasul pe loc. Nu trebuie să acționezi doar pe baza unui program definit la interval de 5 minute. Poți acționa fără nici un program la bază dacă natura ta permite acest lucru și astfel ajungi la eficiență.
Fiecare dintre noi are o anumită structură interioară și o anumită definiție a eficienței și productivității. Perioada cu Nodul Sud în Fecioară (Ian 2025 – Aug 2026) este una în care Universul te vrea mai eficient, mai productiv. Pe de o parte vom fi sprijiniți în demersul nostru iar pe de altă parte ”penalizați” mai drastic dacă nu căutăm să devenim mai productivi.
Penalizarea vine sub forma unor situații haotice care se pot manifesta în viața noastră și în care nu vom mai putea controla sau ține pasul cu ce se întâmplă. Dacă se întâmplă acest lucru atunci e bine să facem un pas în spate și să folosim etapele indicate mai sus pentru a face o schimbare.
La fiecare dintre noi, Nodul Sud va acționa diferit în funcție de harta natală. Dar cu toții avem energia Fecioarei în interiorul nostru și undeva acolo ceva se va activa. Dacă dorești mai multe detalii personale îți recomand o consultație astrologică cu Ana Ciubotaru.
Dacă dorești să înveți astrologie te invit la Cursul pentru începători . Acest curs este sub forma lecțiilor video care pot fi accesate imediat. Poți studia în ritmul tău. Îți poți completa ulterior studiul cu cele 87 de ateliere video de astrologie
Toate bune,
Dan