Calitate versus cantitate în viața noastră

calitate-versus-cantitate

Calitate versus cantitate

Trăim într-o lume complexă, complicată și dură. Aceasta este o realitate pe care o vedem oriunde ne-am uita.  Nimic nu pare simplu și totul este în corelație cu altceva. 

Duritatea lumii în care trăim provine de la viteza cu care informația circulă. În ultimii ani, viteza cu care informațiile circulă a crescut fantastic.  Cu cât viteza de propagare a informației crește cu atât ea își pierde din emoția și trăirea mesajului.  Este o mare diferență între a privi pe cineva în ochi și ai spune ”Te iubesc” și a arunca pe fugă celuilalt un ”Te iubesc!”. Există o diferență colosală între cei doi ”Te iubesc”. 

Toată tehnologia care ne inconjoară oferă foarte multe beneficii. Dar prețul pe care îl plătim este foarte mare. Făcând lucrurile mai repede pierdem din esență. Este adevărat că facem mai multe lucruri și experimentăm mai mult. Dar ceea ce experimentăm este doar cantitativ si mai puțin calitativ. Comunicăm mai mult dar mai superficial. Călătorim mai mult dar prea puțin avem contact cu energia locului. Citim mai mult dar reflectăm mai puțin la ce am citit. 

Nu e de mirare că avem senzația că nu mai avem timp. Mă distrează când citesc aberații de genul timpului care s-a micșorat și că ziua e mai scurtă. Timpul este același. Timpul este dat de rotația Pământului în jurul propriei axe (ziua ca și unitate de măsură) și de rotația în jurul Soarelui (anul ca unitate de măsură). Acesta valori au rămas constante. Ceea ce s-a modificat este percepția noastră! Avem în continuare la fel de mult timp ca și acum 50 sau 100 de ani. Poate chiar mai mult dacă ținem cont că speranța de viața a crescut foarte mult. Doar că-l trăim altfel, mult mai pe repede înainte.

În toată această tehnologie noi ne pierdem sufletul. Uităm să trăim pentru noi. Trăim pentru că tehnologia ne impune un ritm și o direcție. Societatea umană se transformă și ea odată cu noi. 

Dar ce e de făcut?

Aparent ai spune că soluția ar fi să spunem stop tehnologiei. Greșit. Nu poți spune stop evoluției. Un lucru descoperit, inventat nu mai poate fi uitat și anulat. El se va manifesta.

Soluția constă în a integra tehnologia în viața noastră și nu a lăsa tehnologia să ne integreze viețile în propriul sistem. Soluția constă în a ne concentra pe calitate și nu doar pe cantitate. Folosește tehnologia dar nu o lăsa să te folosească. Alege ce vezi, ce citești, ce asculți. Alege când și cum citești, asculți sau vezi. Părerea mea este că doar în acest mod noi ne vom păstra sufletul adică vom menține legătura dintre Ego, mental și emoțional sau natura profundă a ființei nostre.

Alegerea calității în dauna cantității se face cu luptă. Trebuie să lupți cu proprii demoni, cu propriile tendințe distructive, cu tentația de a te compara cu ceilalți. În fiecare moment tu trebuie să te observi și să ajustezi acele comportamente cantitative și să le cultivi pe cele calitative. 

Cea mai bună armă pe care o avem la dispoziție este blândețea. În momentul în care suntem blânzi cu noi înșine și nu ne mai pedepsim aiurea începem să ne simțim pe noi înșine. În momentul în care te lași controlat de lume, de tehnologie, de cantitate te vei pedepsi tot timpul. Aceasta se întâmplă pentru că tot timpul vei greși. Niciodată nu vei fi suficient de rapid, de deștept etc. Tehnologia ne unește. Dar ea îi unește și proprii noștri demoni și pe propriile noastre frici. 

Să luăm de exemplu acest articol pe care eu îl scriu și voi îl citiți. În momentul în care mai mulți oameni îl citesc ei se conectează la o canal comun. Tot ceea ce este în interiorul tău se va conecta prin intermediul a ceea ce citești acum la ceea ce se află în interiorul celorlalți cititori. Și atunci cu toții veți rezona împreună, cu bune și cu rele, la energia acestui articol. 

Același lucru se întâmplă cu fiecare carte, film sau muzică pe care o asculți. Cu cât sunt mai mulți oameni care se conectează la o astfel de sursă cu atât va fi mai puternică energia pusă în mișcare. Iar atunci când această energie creată devine suficient de puternică ea ne poate dicta ce să facem. Mulți veți spune că nu este așa și că bat câmpii. Dar haide să vă întreb ceva: care credeți că a fost avantajul creștinismului sau islamului? Cum au reușit ele să dobândească o astfel de audiență? Simplu: Biblia și Coranul. Toți au citit același lucru și astfel s-au conectat unii la alții. Cartea este un vehicul de transmitere, conectare și colectarea a unor energii. Filmele, muzica sunt alte vehicule. Și marii dictatori au folosit cărțile pentru a-și promova interesele. Hitler sau Mao au avut propriile Biblii. 

Ce concluzie putem tragem de aici? Este foarte important ceea ce citim, ceea ce ascultăm, ceea ce vedem. În momentul în care noi nu mai avem filtre personale și devenim doar curioși ne-o furăm. Ajungem să înghițim ce ne zic ceilalți. 

În acest moment, majoritate dintre noi, suntem doar mașini de înghițit informații și puțini mai avem capacitatea de a filtra. Iar în acel moment ești pierdut. Devii doar o piesă dintr-un angrenaj complex și care își corește uniformitate. Uniformitatea și standardizarea sunt instrumentele care omoară spiritul uman. Cautând să ne conformăm unor standarde și reguli vom uita cine suntem noi cu adevărat. 

Spuneam că blândețea este arma cea mai puternică pe care o avem la dispoziție. A fii blând cu tine este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine. Ceea ce consideri tu un eșec sau o greșeală este în 99,9% din cazuri ceva ce alții ți-au spus că faci greșit. A fi deștept, frumos, elegant, puternic sau orice altceva reprezintă o comparare cu ceva din exteriorul tău. Caută să fii mai deștept, mai bun decât erai ieri și nu decât îți zic alții că ai fi. 

În momentul în care ești blând cu tine și nu te mai faultezi singur începi să-ți dai seama de lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Îți recomand un exercițiu: la sfârșitul zilei fă o listă cu tot ce ai făcut peste zi. Și vezi care e procentul activităților care le-ai făcut pentru tine și pe care le-ai ales conștient să le faci. S-ar putea să te sperie rezultatul pe care îl vei obține. Începe cu mometul trezirii: te-ai trezit că doreai sau că trebuia?

Din punctul meu de vedere soluția la lumea în care trăim este de a ne opri din când în când și a ne da voie să ne simțim pe noi înșine. Alocă-ți timp să nu faci nimic. 5 minute, 30 de minute, 2 ore. Doar stai și nu fă nimic. Oprește-te din viața ta și observă-te. Pune-ți întrebări vis-a-vis de ceea ce faci. De ce o faci? E pentru tine cu adevărat?

Treci pe calitate. Energia în univers este constantă. Cantitatea de energie este constantă. Timpul pe care îl avem la dispoziție este același. Fericirea nu derivă din cantitate ci din calitate.

Paradoxal, noi cerșim calitate. Noi vrem ca ceilalți să ne ofere calitate și nu cantitate. Dar noi oare oferim calitate sau cantitate? Dacă tu alimentezi sistemul și lumea din jur cu cantitate de unde să primești calitate? Suma tuturor înjurăturilor nu fac cât o vorbă bună. 

În relația ta de cuplu ce oferi? Cantitate sau calitate? În relația cu copilul, cu părinții, cu prietenii, cu șefii, cu  cei care conduc țara? 

Calitatea pe care o primești este echivalentul calității pe care o oferi.  Oferă calitate și vei primi calitate. Poate nu din prima. Dar continuând să oferi calitate  până la urmă îl vei face și pe celălalt să ofere la rândul său calitate. Iar el fa face pe altul să ofere calitate. Și tot așa. 

Nu aștepta să-ți ofere cineva calitate și pe urmă să oferi și tu. Pentru că poți aștepta mult…iar viața trece…repede.

Toate bune,
Dan
 

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts