Elementul lipsă sau slab reprezentat în harta natală

Elements

Elementele in harta natala

Cele patru elemente din care suntem alcătuiți de la nivel grosier, atomic și până la cel mai înalt nivel, spiritual sunt focul, apa, aerul și pământul. Eterul, al cincilea element reprezintă mediul în care acestea coexistă și își pot manifesta calitățile.

În harta astrologică personală, aceste patru elemente sunt reprezentate mai mult sau mai puțin echilibrat. Se poate întâmpla ca unul sau chiar mai multe elemente sa fie deficitare sau chiar lipsă iar acest lucru să determine un anumit gen de provocări în manifestarea noastră de zi cu zi, cu precădere la nivel social. Identificarea acestor tipare și lucrul conștient pentru echilibrarea acestora ne poate imbunătății treptat și semnificativ viața personală și socială. 

Deficitul sau lipsa de reprezentare a unui element în harta natală se poate recunoaște ușor prin caracteristicile de mai jos, însă în esență reprezintă o sursă de mari provocări pe tot parcursul vieții și necesită din partea noastră conștientizare și efort susținut pentru echilibrare.

Focul – reprezentat de semnele zodiacale Berbec, Leu, Săgetător.

Persoanele care în harta natală au deficit sau chiar lipsa acestui element sunt cele care găsesc greu surse de motivație, de inspirație sau creativitate. Automotivarea, asertivitatea, curajul și asumarea riscurilor sunt chestiuni care nu prea vin natural și care necesită efort suplimentar. Ceilalți din jurul lor îi pot resimți ca fiind destul de reci, detașați, apatici sau lipsiți de credința că anumite lucruri se pot înfăptui și merită efortul.

Focul este sursa unei bune vitalități și a ceea ce se numeste „joie de vivre”, cei cu deficit putând resimți mai mereu o stare de apatie, lipsa energiei și a motivației de a încerca lucruri noi, de a fi entuziast și creativ. Metabolismul poate fi mai lent, cu frecvență mai mare a indigestiilor, tonusul muscular scăzut, pot apare probleme cu circulația periferică.

Focul potențează dorința de a trăi viața, și mai ales de a o trăi cu bucurie iar în cazul deficitului sau lipsei acestui element, viața poate fi percepută ca pe o inșiruire de situații tensionate, stresante, extreme. Ambiția de a te ridica de jos după un eșec, de a avea speranța că mâine este o nouă zi, de a nu te da bătut orice ar fi, de a fi încrezător în forțele tale sunt chestiuni de-a dreptul provocatoare.

Aducerea din exterior a elementului foc se poate face prin consumul constant de alimente calde/fierbinți, condimente, un program regulat de activitate fizică dar și cromoterapia, prin folosirea culorilor calde, solare precum roșu, galben, portocaliu – atât în cazul îmbrăcămintei cât și a elementelor de decor din mediul înconjurător.

Apa – reprezentată de semnele zodiacale Rac, Scorpion și Pesti.

Deficitul sau lipsa acesteia din harta natală predispune la o mare provocare în a te conecta la planul emoțional, personal cât și al celor din jur. Empatia, compasiunea, blândețea sunt noțiuni destul de abstracte și frecvent aceste persoane ajung să fie dure atât cu ele însele cât și cu alții și să pună multă presiune pe umerii lor, considerând că emotivitatea este doar a celor slabi de înger. Pur și simplu nu vor și nici nu știu cum să gestioneze durerea, trauma, suferința.

Capitolul major de lucru și sursa de mari provocări este inteligența emoțională și exersarea blândeții altfel, inevitabil tensiunea acumulată se va descărca periodic sub forma unor răbufniri de-a dreptul puerile. Fiziologic, pot suferi frecvent de deshidratare, tulburări de somn și acumulare de toxine iar remediile potrivite sunt legate de consumul crescut de lichide și alimente suculente, contactul cu orice sursă de apă, practicarea meditației și implicarea în acțiuni cu caracter caritabil.

AstroSfaturi – horoscop personalizat zilnic. Înregistrează-te acum și ai prima lună gratuit contul premium!

Aerul – reprezentat de semnele zodiacale Gemeni, Balanță și Vărsător.

Persoanelor cu defict sau lipsa acestui element în harta natală le este dificil să se pună și-n pielea altuia, să vadă alt punct de vedere, altul decât al lor. Aerul este cel care circulă informația, înseamnă a lua distanță, detașare, observație iar deficitul poate predispune la o anumită stângăcie la capitolul comunicare sau o oarecare reticență în a adopta idei noi, a cauta ineditul și a se adapta la mediul în contiuă mișcare și progres tehnologic. Mai degrabă conservatori și tradiționaliști decât dornici să experimenteze și să improvizeze.

Experiențele cu adevărat provocatoare ale vieții vin din efortul de a vedea și accepta că lucrurile pot fi și se pot face și altfel, din fixitatea unor idei sau filosofii de viață raportate doar la ceea ce au experimentat ei inșiți, din reticența la schimbare.Deficitul se poate resimți și printr-o slabă atenție, dificultăți de concentrare și memorare, neurastenie, rezistența scăzută la efort și la suprasolicitare nervoasă.Ca remedii ce pot fi folosite sunt anumite tehnici de respiratie, yoga, dansul, consumul constant de tonice și mai ales activități ce implică socializarea.

Pământul – reprezentat de semnele zodiacale Taur, Fecioară și Capricorn.

Ca element deficitar sau lipsă, pământul are legătură în principal cu ancorarea în concret și percepția legată de propriul corp.

Un mod de viață organizat și sănătos, în concordanță cu propriile nevoi fiziologice este adesea printre ultime preocupări ale acestor persoane. De aceea, le putem recunoaște ușor ca fiind cei care sar peste mese și în general nu țin cont de calitatea sau cantitatea alimentelor ingerate, dorm când apucă sau când ajung la capătul puterilor.

Cu cât este mai puternic reprezentat elementul aer, iar pământul este deficitar sau absent, cu atât acea persoană va trăi ca și cum nu ar avea și un corp fizic atașat la mintea sa veșnic activă și neobosită. De asemenea, finanțele și lipsa de preocupare pentru administrarea eficientă a banilor și a resurselor sunt alte caracteristici notabile care ajung să le dea bătăi de cap.

În schimb, pe cât de multe idei au în cap, pe atât de puțin reușesc să le materializeze, să le aducă în faza finită, în planul concret. Și, de cele mai multe ori cauza este fie teama de a se apuca efectiv de treabă, abandonul rapid la primul impediment sau chiar nefezabilitatea unei idei în esență originală.

Principalele provocări de la viață vor veni prin experiențe care le cer să învețe să fie practici și consecvenți, să-și asume responsabilități, nu doar idei iar în planul sănătății, să fie atenți la ceea ce le transmite propriul corp, să și-l respecte ținând cont de nevoile fiziologice ale acestuia printr-un regim de viață sănătos și echilibrat.

Concluzii

Reprezentarea elementelor în harta natală ia în calcul în principal poziția planetelor, de la Soare la Saturn, în cele douăsprezece semne zodiacale dar și elementul în care se plasează Nodul Sud.

Deși nu sunt în lista noastră de priorități conștiente, caracteristicele elementului deficitar sau lipsă vor căuta să se manifeste cumva, să iasă la suprafață iar acest lucru se va întâmpla într-un mod diferit de cel firesc, adesea cu un consum imens de energie. In unele cazuri, aceste distorsiuni compensatorii în manifestare îmbracă adevărate performanțe, obsesii sau manifestări de geniu.

Câteva exemple cât se poate de elocvente sunt Michelangelo – cu deficit de pământ, care a reușit să materializeze unele dintre cele mai valoroase sculpturi ale tuturor timpurilor în detrimentul sănătății sale; minți luminate și genii – deficitari în elementul aer precum Schiller, Tolstoi, Goethe, Einstein; Ioana D`Arc – mânată de pasiuni puternice și curaj dar fără elementul foc; Toulousse Lautrec, Freddie Mercury – artiști capabili să exprime emoție de mare intensitate dar fără o bună reprezentare a apei.

Pentru o analiză complexă a profilului personal din punct de vedere al elementelor în harta ta natală și a modalităților de echilibrare în viața de zi cu zi, te invit la ședință de consiliere astrologică.

Ana Ozsvath  

Astrolog – Cabinetul de astrologie Ascella

Total
0
Shares
Related Posts