‘Este ciudat cum trecerea anilor ne invata sa avem rabdare; cu cat timpul nostru este mai scurt cu atat capacitatea noastra de a astepta este mai mare’ – Elizabeth Taylor
In astrologie , Saturn este stapanul timpului si implicit al vietii noastre. Timpul este cea mai importanta resursa si coordonata a vietii noastre. Timpul trecut nu mai poate fi recuperat. Banii, energia, iubirea si orice altceva mai poate fi recuperat. Dar trecerea fiecarui minut si a fiecarei secunde este definitiva.
Din acest motiv, Saturn simbolizarea disciplina, austeritatea si limitarile. Dar toate, de fapt, sunt modalitati prin care viata (Saturn) ne invata sa o traim! Saturn indica si profesorul. Acesta poate fi atat dur si lipsit de emotie dar si ghidul, maestrul cu o rabdare infinita. Depinde de noi unde ne pozitionam.
Scopul ultim al lui Saturn este de a ne proteja de propria noastra prostie si de a ne invata sa dam valoare vietii. Austeritatea si restrictiile pe care le impune la un moment dat apar ca urmare a unor excese si evaluari incorecte a unor lucruri din viata noastra.
A trai corect in momentul prezent inseamna sa constientizezi faptul ca ceea ce faci acum iti va determina momentul urmator. Prezentul creeaza viitorul. Trecutul conditioneaza prezentul si implicit viitorul. A trai in prezent nu inseamna ‘sa-ti bagi picioarele’ in tot si toate si sa o tii intr-o distractie continua, ci a evalua modul in care actiunile tale curente te vor duce mai tarziu intr-o pozitia mai buna sau mai putin buna. Si in acest caz cuvantul cheie este echilibrul. Nevoia de control iti poate bloca orice intentie si actiune. Teama este ca nu poti prevedea viitorul si nu poti sti ce-ti poate aduce viata.
Dar sa revenim la Saturn ca si profesor al nostru…
Sa ne imaginam urmatoarea scena: un copilas de 2-3 ani care este fermecat de cuptorul incins unde mama pregateste o minunata placinta. Tendinta lui este de a se duce la cuptor si de a pune mana pe geamul fierbinte. El nu stie ca e fierbinte si nu are notiunea de a se arde. El stie ca trebuie sa se duca acolo si nu exista altceva care sa-l intoarca din drum. Si nu intelege de ce mama lui il tot impiedica sa ajunga la cuptor. De fiecare data cand incearca sa ia cu asalt cuptorul mama il ia de acolo. Incearca de cateva ori si pana la urma devine extrem de frustat si nervos ca nu poate face ce vrea el. Nu intelege care e problema. Incepe sa se agite si sa planga. Dar, mama nu-l lasa si nu e chip sa se apropie de cuptor. Intr-un final, vazand ca cel mic tot insista il ia in brate si pleaca cu el din bucatarie. Iar cel mic se pune pe plans…si plange. Cu totii am trecut prin aceasta poveste in copilaria noastra. Chiar daca nu ne aducem aminte 🙂
Am crede ca aceasta poveste, acest tipar ar fi valabil doar cand suntem mici. Cu cat crestem devenim mai inteligenti, cititi si credem ca le stim pe toate. In realitate, scenariul de mai sus se repeta in mod constant. Mama este indicata de catre Saturn, profesorul. Mama in acest caz stie care sunt consecintele a ceea ce vrea copilul sa faca si stie ca va avea de suferit. Copilul nu este constient de pericol si se crede nedreptatit. Mama are viziunea de ansamblu si o capacitate de prevedere a lucrurilor cu mult peste cea a copilului in acel moment.
La fel se intampla si cu noi, adultii, in mod constant. Tot timpul ne stabilim obiective si ne dorim lucruri si experiente. Dar nu toate experientele ne sunt benefice si de mult ori ceea ce credem ca ne este bine se poate transforma intr-o pierdere sau tragedie. Saturn, similar mamei, are o viziune de ansamblu mult mai mare si fiind stapanul timpului el poate observa cum se propaga efectele actiunilor noastre in timp.
Dar cine este acest Saturn? In astrologie discutam de planeta Saturn. Dar nu planeta joaca acest rol in viata noastra. Pozitia planetei Saturn indica modul in care se manifesta ‘energia saturniana’ in viata noastra.
Am putea defini Saturn ca aceea parte a sufletului noastru care este preocupata de mentinerea unui curs al existentei noastre si care doreste ca noi sa evoluam. Prin aceasta manifestare saturniana a sufletului nostru, evenimente si lucruri sunt atrase in viata noastra.
Tot ceea ce vine din exterior este o manifestare a unei intentii interioare. Dar nu tot timpul intentia este ceva constient. De cele mai multe ori, intentiile se manifesta la nivel subconstient si sunt in stransa relatie cu ceea ce noi la nivelul sufletului am ales sa facem in aceasta existenta.
Ceea ce trebuie sa retinem este ca atunci cand intampinam rezistenta si piedici in exterior ar trebui sa constientizam ca acele blocaje sunt in favoarea noastra si ele doresc sa ne protejeze. Dar, cel mai adesea, ca si tancul de 2 ani noi vrem sa punem mana pe sticla incinsa a cuptorului si nu ne intereseaza altceva. Devenim blocati in propria dorinta, incat, nu ne punem intrebarea ‘Dar poate nu e ceea ce imi trebuie? Dar poate nu e momentul? De ce imi doresc atat de mult acest lucru? Oare este obligatoriu? Ce alte optiuni am la dispozitie?’. De cele mai multe ori, noi ne ambitionam sa facem lucruri doar pentru ca ni le-am promis noua insine. Uitam ca exista in noi o parte multa mai inteligenta care are o viziune de ansamblu si care poate sa nu fie de acord cu ceea ce vrem noi sa facem.