Despre astrologie si karma

despre-astrologie-karma

Despre astrologie si karma

Bad karma fratele meu! E karmică, n-ai ce-i face! Relații karmice, regăsiri karmice, copil karmic, job karmic… Totul a devenit karmic in viata noastră. Karma în sus, karma în jos. 

Similar altor domenii și aspecte ale vieții noastre și astrologia a fost invadată de noțiunea de karmă. Acum există planete karmice, aspecte sau configurații karmice. Alături de karmă imediat auzim asociat destin, predestintare, drept divin sau alți termeni interesanți. 

Citind ce am scris mai sus ați putea crede că sunt impotriva ideii de karmă și că nu cred în așa ceva. Dimpotrivă. Principiul karmic al vieții noastre este foarte real și foarte adevărat. Problema pe care o văd eu este că foarte multă lume nu înțelege cu adevărat ce înseamnă. Iar cel ma adesea folosim karma ca un scut împotriva incapacității noastre de a întelege anumite lucruri. E karmică, n-ai ce-i face. Și mă refer aici la astrologie. Sunt mulți astrologi care atunci când nu înțeleg cum funcționează ceva într-o hartă astrală o dau pe karmică. Mergând la un nivel mai sus, cred că foarte mulți oameni au înlocuit pe Dumnezeu cu Karma. Dacă înainte era Dumnezeu care le făcea sau le desfăcea în viața noastră , acum e Karma care se manifestă. Adică am găsit alt țap ispășitor.

Dar ce este Karma?

Karma, ca și terminologie, provene din cultura și filosofia orientală și definește legea cauză-efect. Acest principiu al cauzei și efectului este universal valabil și prezent în fiecare aspect al vieții noastre. Orice acțiune va genera în timp un efect. Este simplu. Bagi mâna în foc te poți arde. Arsura de pe mâna ta reprezintă efectul acțiunii de a introduce mâna în foc. 

Practic, tot ceea ce trăim, este supus acestei legi a cauzei și efectului. Practic totul este karmic în viața noastră.  

Ceea ce este cu adevărat interesant asupra acestui principiu este că el se extinde dincolo de capacitatea noastră de a percepe și întelege spațiul și timpul. De aici vine natura sa mistică. Karma, ca și lege a cauzei și efectului, leagă lucrurile în viața la un mod mult mai puternic și mai subtil decât putem să ne imaginăm.  Karma acționează în afara Timpului – cel puțin raportat la percepția noastră asupra timpului. 

Tu ca individ ești rezultatul sau produsul neamului din care provii. În structura ADN-ului tău există informații legate de trecutul părinților, bunicilor, străbunicilor tăi samd. Toate aceste informații te ajută să fii cel/cea care ești acum. Ai putea spune că te condiționează. În realitate tu ești efectul tuturor acțiunilor și intențiilor neamului din care provii. 

Dacă ești adeptul ideii de reîncarnare atunci percepi karma ca acel mecanism care ne leagă viețile trecute de cele prezente. Totul este karmic în viața noastră în sensul că fiecare clipă pe care o trăim este efectul unui moment sau al mai multor momente din trecut.

Karma este un principiu, un mecanism care descrie o particularitate a Universului în care trăim. 

Din acest motiv, atunci când spui că ceva este karmic nu înseamnă decât că acel lucru există ca și efect al unei cauze. E ca și cum spui că apa e udă. Noțiunea de karma este pur și simplu goală, lipsită de sens și de conținut. 
Orice relație este karmică pentru că ea a apărut ca urmare a întâmplări care au avut loc la un moment dat. Că aceste întâmplări au avut loc acum în această viață, că s-au întâmplat demult în neamul tău și tu doar repeți anumite tipare, că s-a întâmplat într-o altă viață e tot karma. 

Karma este simplă și complexă în același timp. Cu alte cuvinte mecanismul cauză-efect este foarte simplu. Dar ceea ce generează el în acest Univers capătă un grad de complexitate care depăsește capacitatea omului de a-l înțelege. Din acest motiv nu trebuie să ducem în derizoriu acest principiu și această noțiune a Karmei. 

Trebuie să evităm să folosim Karma ca și cauză în sine a unor lucruri care se întâmplă! Părerea mea este că faci o mare greșeală atunci când te limitezi în a spune că ți s-a întâmplat ceva doar din cauză Karmei. E ca și cum te-ai supăra pe foc că te-a ars pe mână. A face o greșeală, din perspectiva mea, este de acționa împotriva propriei tale evoluții. 

Tot acest principiu al cauzei și efectului ne mai spune ceva: nu există nimeni care ne judecă! Nu e nimeni care cu o părere subiectivă intervine într-un proces obiectiv. Noi în permanență trăim efectele unor acțiuni trecute. 

Atunci când privești lucrurile din perspectivă karmică trebuie să te gândești la cauza și la efect. De foarte multe ori nu știi care e cauza care a generat efectul. Dar cunoscând efectul tu poți înțelege natura cauzei care a stat la baza a ceea ce ți se întâmplă. Și ce este foarte important este să reții este că atitudinea și acțiunele tale  vor fi cauzele unor efecte viitoare. Dacă noi tot timpul acționăm fără a înțelege acest raport dintre cauză și efect niciodată nu vom putea depăsi o anumită etapă. Liberul arbitru este dat de atitudinea într-o situație. Noi avem puterea de a alege cum să reacționăm la ceea ce viața ne oferă, la ceea ce viața invariabil ,datorită legii cauzei și efectului ne va oferi. 

Astrologia este un limbaj care traduce toate aceste influențe din viața noastră. Nu există planete karmice. Toate sunt karmice. Saturn nu e seniorul karmei ci simbolizează aceea energie intransigentă, simbolizează profesorul pe care nu-l poți păcăli. 

Astrograma noastră reprezintă o fotografie a cerului la momentul și din locul nașterii noastre. Această poză atunci când o interpretăm din perspectivă astrologică descrie toate influențele care ne-au făcut să ajungem aici și ne-au modelat în persoana care suntem. Astrologia ne ajută să înțelegem mai bine cauzele, conjuncturile care au stat la baza unor evenimente din prezent. Dar a spune, ca astrolog, că ceva e karmic și fără a da o explicație a ceea ce se află în spatele lucrurilor este ca și cum îți declari incompetența. 

Pe mine nu Karma m-a facut ceea ce sunt. Eu sunt produsul propriilor mele acțiuni din trecut (din această viață sau alta) , produsul acțiunilor realizate de neamul meu și de poporul din care provin. Pozițiile planetelor din astrograma ta DESCRIU toate aceste lucruri și nu le determină. 

Noi trebuie să folosim principiul cauzei și efectului , a Karmei, cu scopul de a înțelege că tot ceea ce facem se va reîntoarce mai devreme sau mai târziu asupra noastră. În momentul în care întelegi cu adevărat acest principiu devii cu adevărat responsabil în și cu viața ta. Altfel rămâi la stadiul de victimă și nimic nu se schimbă. Nu ai cum să devii fericit până nu înțelegi că tot ce gândești, tot ce faci are legătură cu tine și îți determină viitorul.

Iar partea faină la Karmă este că nu o poți păcăli. Ea fiind un principiu, un mecanism funcționează ireproșabil și obiectiv. A evolua înseamnă a învăța să acționezi și să alegi conștient astfel încât acțiunile tale de acum să nu devină condiționare, limitare pentru viitorul tău și al neamului tău. 

Dacă ai impresia că ai făcut ceva și nimeni nu s-a prins de poantă ai luat o mare țeapă. În esență te-ai păcălit pe tine. Atunci când furi, minți și nu ești corect o faci pentru viitorul tău. Și al copiilor tăi. Mai devreme sau mai târziu acele acțiuni se vor întoarce ca un bumerang în viața ta și te vor lovi drept în față.

Din acest motiv este important să cultivăm gânduri, intenții și acțiuni pozitive. Prin pozitiv înțeleg acele lucruri care te ajută să evoluezi. Poți acționa pozitiv și atunci când lupți pentru a te apăra. Dacă până atunci ai fost laș în viața ta, pentru tine a acționa pozitiv înseamnă a fi curajos și a lupta – cu tot ce implica acest lucru. A acționa pozitiv nu înseamnă dulcegării, declarații peste declarații,  pupat și îmbrățișat pe toată lumea în stânga și în dreapta cum se întâmpla în multe comunități ”spirituale”. 

Un om va cauta să manifeste în exterior ceea ce îi lipsește în interior. E o mare diferența între a căuta să manifeste și a manifesta. Cineva care este ceva nu va căuta să manifeste acel lucru ci îl va manifesta automat. Cineva care e cu adevărat curajos nu va căuta să arate că e curajos. Cineva care e cu adevărat deștept nu va cauta să arate că e deștept. Noi automat vom cauta să facem un efort în a manifesta ceea ce nu integram complet în ființa noastră. Întelegând acest lucru ai deja  un foarte bun punct de plecare în procesul de autocunoaștere.  Vezi care sunt acele lucruri pe care le declari, le susții și pentru care depui un efort. Fix acele lucruri îți lipsesc. Vă dau un exemplu: cel mai adesea, cei mai triști oameni sunt cei care ne fac să râdem cel mai mult. 

Noi ne-am învățat să fim leneși. Luăm totul de-a gata. Trăim într-o lume în care credem, ”punem botul”  la aparențe, la imagine. Noi ne lăsăm păcăliți în permanență și nu gândim cu capul nostru. De ce facem acest lucru? Pentru că ne-am obișnuit cu statutul de victimă. Societatea umană s-a dezvoltat pe baza polarității victimă-agresor. 

Tu vrei să fii o victimă a propriei tale vieți? Dacă da, atunci mergi mai departe și inchide această pagină. Daca nu atunci începe să gândești cu capul tău și învață să-ți asumi fiecare acțiune pe care o faci și fiecare vorbă pe care o arunci. Fă-ți timp pentru tine. Și nu mai da vina pe Karma pe Dumnezeu, pe părinți, pe sot/soție, sef etc.  pentru ceea ce ți se întâmplă. 

Mai devreme sau mai târziu vei ajunge la un punct Zero. Poate fi acum poate fi peste 1000 de vieți. Nimeni nu știe. Ține de tine. Dar când ajungi la acel punct Zero atunci va si momentul în care te vei schimba cu adevărat. 

Pe final aș vrea să facem un mic exercițiu…

Ce am căutat eu să transmit eu prin acest text? Unde credeți că am depus un efort în a sublinia ceva? Unde v-am convins fără să depun un efort? Gândiți-vă câteva momente.

Eu scriu pentru mine. Oricine scrie și publică ceva scrie în primul rând pentru el. Atunci când scriu, eu învăț despre mine, vorbesc cu mine. Ceea ce ați citit până acum este o parte din dialogul meu interior. Motivul pentru care îl fac public este simplu: să-i ard una Ego-ului meu. 

Ce am căutat eu să mă conving pe mine prin ceea ce am scris este faptul că lucrurile sunt simple și logice. Din punct de vedere mental eu percep și sunt convins că așa stau lucrurile. Dar undeva în mine e o parte care nu e convinsă. Cu acea parte mă iau la trântă în fiecare zi. O parte din mine încă se victimează, e leneșă și nu vrea să-și asume responsabilitatea. Am ajuns într-un punct al vieții în care pot afirma că am claritate, în sensul că știu ce ar trebui să fac în continuare pentru a evolua. Doar că, încă nu am puterea interioară necesară să fac acele lucruri. Deși Ego-ul meu nu acceptă acest lucru eu știu că e adevărat. Ego-ul meu se pupă pe mușchi. Eu îi arăt că mușchii sunt atrofiați. Și accept acest fapt și acționez ca atare. A fi sincer cu tine e foarte important. Te apropie de acel punct Zero.

Data viitoare când citiți ceva gânditi-vă la ce a vrut cu tot dinadinsul autorul să transmită, să vă convingă și practic să se convingă pe el însuși. Asta nu înseamnă că el nu are dreptate. Doar că încă e în proces de a se convinge pe sine. Urmăriți în același timp ce vă transmite autorul fără a depune un efort, fără a insista pe subiect prea mult. Acel lucru este bine definit în interiorul acelei persoane și este în intregime autentic. Același lucru se aplică și când vorbiți cu ceilalți oameni. Nu vorbele contează ci energia, starea din spatele lor. 

Hai că de la karma și astrologie am ajuns la cu totul alte lucruri… Îmi asum abaterea  de la subiect și fie ca efectele ei să fie pozitive 🙂

Toate bune,
Dan

Total
0
Shares
Leave a Reply
Related Posts